Tre sikre måter å spare penger på

Hvem ønsker ikke å ha litt ekstra penger på slutten av måneden når neste lønn nærmer seg? Hvem ønsker ikke å spare penger? På skolen lærer vi bare hvordan vi kan tjene penger men ikke hvordan vi skal bruke dem, dette bør bli et fag. Jeg ønsker at alle skal få råd til det de måtte ønske seg. Det er dessverre litt synd at noen vet mindre om personlig økonomi på grunn av manglende kunnskaper. Her bidrar jeg til at folk skal få hvite hvor og hvordan de kan spare penger. Det er tre ting folk bruker mye penger på, (unødvendige) avgifter, transport kostnader og helse kostnader.

1. Renter og økonomiske avgifter
Kredittkort har høye renter, selv om du bruker nett-kalkulatorer til å finne ut hvem som har lavest rente. Man fristes lett til å bli kunde hos dem som tilbyr den laveste, men rente har de likevel. Pass på hva du gjør. Når du begynner å spare penger, bør du betale den dyreste gjelden først. Kutt ut alle kredittkort og ha kun et for nødstilfeller, om du kan. Eller vurder en nød-sparing. Å ha flere kredittkort innebærer bare stress.

Hvis din bank tar avgift for bruk av bankkort, pass på å ha med deg kontanter hele tiden. Hvis du sammenligner alle de avgiftene på et år er det veldig mye penger som er bortkastet.

Betal boliglån så fort som mulig, mange, også min far tror at å ha lån er en god idé fordi man da slipper litt på skatten. Vel du betaler mer på renter enn det du kunne heller betale på skatten. Bli kvitt all gjeld du har.

2. Transport kostnader
Jeg kjenner mange som har bil, noen av de jeg kjenner har bil de ikke har behov for. Ha en bil hvis du virkelig trenger det. Har du to biler se om du virkelig trenger den ekstra bilen. Du vil kanskje bli kvitt den og spare på bensin, olje, oppbevaring, reparasjoner, parkering, forsikring osv.

Gå til lokale oppdrag, når det er mulig. Hvor lang er det å gå egentlig? Korte kjøringer med bilen når motoren er kald er en hoved årsak til unødvendig bensinbruk. Ta en kikk på årsaken til at du virkelig trenger bilen for korte lokale oppdrag, å gå til butikken kan være både bra for deg og miljø. Gå eller sykle istedenfor å kjøre.

Bruk kollektiv hvis du må lenger av og til. Det er veldig effektiv å reise med kollektiv, spesielt hvis det er parkeringsproblemer. Å ta med bilen til byen – er ikke bare parkering som er problem – men også kostnad av bensin og slitasje på dekk for bilen.

Hvis du har bil eller annet motor – skriv en billogg,

Billogg
Med å holde en bil logg har du mulighet til å se hvordan dine kostnader ligger an med bilen din. Denne loggen kan du skrive alt som du har gjort med bilen med dato og kilometerstand, det gjør lettere å lese loggen og bedre oversikt. Husk å følge på hvor mye bensin du har fylt på i bilen og dens kostnad for hvert påfyll, reparasjoner og skiftet.

Lær deg basis motor reparasjoner – det sparer deg for penger – se etter Do It Yourself (Gjør det selv) håndbøker og på Internett.

3. Helse kostnader
Man bruker mye penger på sin egen helse. Ta blodtest, røntgen og andre helsetester av og til, for å se hvordan det står til med helsen din. Har du dårlig helse så gjør noe med det ikke bare gjør det verre.

Spis riktig – er du mett så gå bort fra spisebordet, ikke fortsett å stappe i deg. Tenk på hva som vil skje etter at du har overspist? *Angre*angre*…

Trening – Litt trening er bedre enn ingenting, 10-20 min trening hverdag, kan spare deg mye penger. Du blir ikke syk så lett når du trener regelmessig. Ikke tren det naboen din gjør, ikke tren det du får beskjed om å gjøre, men tren heller det du liker å gjøre. Jeg synes sykling, svømming, styrketrening, basketball, fotball, løping og gå er gøy. Se hva du liker, ha flere valg muligheter, om eventuelt det ikke skulle passe en gang å trene det du måtte ønske – få deg plan B.

Reduser stress – Har du mye å gjøre på en gang og føler at du begynner å stresse, få en avkobling… Gå ut og ta en luftetur eller bare lukk øynene og pust dypt og tell til ti. Hvil litt av og til.

Også som du kanskje har hørt litt om før: Slutt å røyke sigaretter. Det er veldig mye du kan spare på der. Hvis du synes det er vanskelig med å slutte kan du redusere det i hvert fall. Om du røyker en pakke hver dag, gjør det heller om til en pakke på to dager eller tre dager. Det sparer deg for penger. Hvis du kjøper en pakke for 40 kroner hverdag har du brukt over 10 tusen kroner på et år. Kunne du heller kjøpt annenhver dag eller aldri hadde du spart en del penger. Er kanskje lite penger, men tenk langsiktig. Ikke gjør det for pengene sin skyld hvis du ikke vil men tenk på din egen helse.