Tilgivende Allah

For en stund tilbake snakket jeg med en venn, han var ikke noe særlig bekymret da han selv sa at han skulle havne i helvete. Han mente at han var ganske sikker på at han skulle havne i helvete så derfor kunne han fortsette å ikke praktisere Islam. Videre fortalte han at så mye som han har syndet vil ikke Allah (swt) tilgi han. Denne artikkelen skriver jeg egentlig til han…

Allah (swt) er tilgivende! Ønsker man tilgivelse, ber man Allah alene om tilgivelse. Allah (swt) alene gir og tilgir.

Koranen sier:

Allah tilgir ikke at man setter noe ved Hans side, men Han tilgir det som er mindre enn dette overfor den Han vil. Den som setter noe ved Allahs side, har i sannhet begått en stor svær synd – Koran 4:51

Etter å ha forklart det til min venn så var han fortsatt ikke positivt til at han kan bli tilgitt. Det tar litt tid å forklare til en person som har denne tankegangen. Jeg er nødt til å fortsette og prøve hardere til han forstår det. InshAllah.

301009dsos

Det eneste vi trenger å gjøre for be om tilgivelse er å faktisk bare be om det. Det er lurt å be om tilgivelse etter å ha bedt ferdig en av de obligatoriske (fardh) bønn. Det er en hadith som sier noe slikt: Hvis du skal be til Allah (swt) om å få noe, så gjør det etter de obligatoriske bønnene og tahajjud (frivillig nattbønn). Tahajjud-bønn har også mye å si når du skal be Allah om noe. Jeg personlig liker å gjøre dua (appell) etter tahajjud-bønn, fordi det har gitt resultater, men jeg gjør også dua etter de obligatoriske bønnene.

Allah (swt) elsker sine tjenere, og Hans kjærlighet beskrives slik i et vers:

Be Herren om tilgivelse, og omvend dere til Ham! Herren er nåderik, – fylt av kjærlighet. Koran 11:90

Uansett hvilken stor synd det er så tilgir Allah (swt) det. Slik det er nevnt ovenfor angående shirk, å sette noe ved Allahs side, det tilgir han ikke. Det eneste du trenger å gjøre er å be om tilgivelse. Selv om du har levd ditt liv i strid med Allahs vilje og omvender deg til Allah (swt) før døden, blir du tilgitt.

Allah er vår skaper og forsørger. Er det noe som helst vi trenger vender vi mot Han. Den som har skapt deg det er han som gir deg, hvem andre enn Han kan gi deg det du vil?

Allah vet best!

6 thoughts on “Tilgivende Allah”

 1. “Den som angrer etter en synd er slik som den syndfrie.” [Hasan hadith fra Sunan ibn Majah]

  Fra Hikam av ibn Ata’illah:

  Let no sin reach such proportions in your eyes that it cuts off from having a good opinion of God, for, indeed, whoever knows his Lord considers his sin as paltry next to His generosity.

  Å ha en god mening om Allah, dvs å forvente og håpe at Han tilgir en. Den siste setningen, vil si at å tro at en har syndet så mye at Allah ikke vil tilgi det, vil innebære at man undervurderer Allahs gavmildhet og rahma.

  Forresten.. Det å ikke be om tilgivelse etter å ha syndet, er en synd i seg selv som man også må be om tilgivelse for. Løsningen er å ikke la det hele hope seg opp.

  Tawbah består av fire elementer:
  [1] Slutte med synden
  [2] Angre på synden
  [3] Bestemme seg for å ikke synde igjen
  [4] Rette opp i eventuelle rettigheter man skylder

  Dersom man gjentar synden, er ikke tawbah’en ugyldig, men den må da fornyes.

  Wassalam.

Det er stengt for kommentarer.