Ti tips til skriving

Fred være med deg.

I denne artikkelen skal jeg gi deg noen tips til når du skal skrive, ikke kun om religion men om alt annet også.

WriteRoom, et program for å skrive og ikke noe annet. Når jeg åpner programmet blir alt svart og der skriver man, uten å bli forstyrret av noe som helst andre ting på PCen. Programmet WriteRoom kan prøves i 30 dager for Mac. Det finnes alternativ til de som bruker Windows (XP, Vista osv.), DarkRoom. Jeg prøvde WriteRoom i 30 dager og likte det kjempegodt, men siden jeg er sparsom så kjøpte jeg det ikke, fant heller en gratis alternativ: jDarkRoom. Som er for Windows, Mac og Linux. Det er i jDarkRoom jeg skriver nå… og jeg elsker det(n).

For litt over 2 år tilbake hatet jeg å skrive og lese bøker, men idag klarer jeg ikke meg uten bøker og skriving. Jeg skriver mye og elsker å skrive. Det vil jeg fortsette å gjøre så lenge jeg lever, inshAllah. Jeg er ikke så flink enda men jeg prøver så godt jeg kan, hvis dere har noen tips til hvilken bøker jeg kan lese for å lære å skrive bedre si gjerne ifra. Her skal jeg gi deg noen tips som jeg har lært så lenge jeg har skrevet.

  1. Leser Bismillah. Jeg leser Bismillah ir-Rahman ir-Rahim som betyr I Guds, den Barmhjertige, den Nåderikets navn, før jeg skal starte å skrive. Det hjelper meg med å roe meg ned og være konsentrert med skriving og ikke noe som helst annet.
  2. Brenne for det man skriver. Det er viktig at du har stor interesse for det du skriver om, at du virkelig brenner for det og elsker å skrive om det emnet. Intensjon er viktig for all arbeid du skal utføre. Jeg liker som regel å skrive tidlig på morgen, jeg liker å stå opp før hele Norge og tar meg en liten matbit, kopp te og går på do – jeg gjør alt dette for å ikke bli forstyrret underveis.
  3. Granske først. Jeg søker, leser bøker, spør andre – gransker alt på kvelden før jeg skriver. Jeg har et emne i hodet i og sover med det, når jeg våkner på morgen har jeg flere tips og ideer fallende i hjernen min. Jeg angir hovedtrekkene og skriver noen notater på kvelden om hva jeg ska skrive om.
  4. Kutte ut ting som må gis respons til. Jeg logger av MSN, slår av e-postvarsel og alt som krever respons. Det er viktig for meg å ikke bli forstyrret når jeg skriver. Jeg har et emne i hodet som jeg skal skrive om og hvis jeg holder på med multitask når jeg skriver er det lett å miste konsentrasjonen. Jeg gir som regel beskjed til min familie at jeg blir opptatt nå og helst ikke forstyrr så lenge det ikke er noe viktig.
  5. Ryddig rundt seg. Som regel har jeg det ryddig rundt på arbeidsbordet og ellers på rommet mitt hele tiden. Men jeg tar et siste sjekk før jeg skal sette i gang med å skrive. Rydder bort alt av bøker, asjetter eller annet som ligger der det ikke skal ligge.
  6. Surfing på nett utgår. Jeg surfer ikke på Internett eller sjekker e-post imens jeg skriver. Det er kun ordbok som jeg må slå opp i noen ganger.
  7. Fokus. Det er viktig å holde fokus kun på skriving og ikke noe annet. Du må ha god tid til å skrive hvis du skal skrive noe, skal du gjøre X etter halvtimes tid så bør du ikke starte å skrive, da vil du hele tiden tenke på at tiden til det du skal gjøre nærmer seg og da mister man fokus. Skriv først og gjør andre ting etterpå.
  8. Les bøker. Jeg har lært hvis man skal bli flink til å skrive må man være flinkere til å lese. Jeg leser som regel hele tiden, jeg må innrømme at jeg ikke leser mye bøker men mer på nett, men likevel så leser jeg. Jeg skal bli flinkere til å lese mer skjønnlitteratur, har ikke vært så opptatt av skjønnlitteratur – jeg er mer glad i sakprosa.
  9. Ta korte pauser. Hvis du skal skrive lenge så ta noen pauser. Hvis jeg bruker ca 1 time på å skrive så tar jeg som regel 1-2 pauser på 5 min. Surfe på nett er ikke å ta pause. Ta frisk luft, spis et eple eller noe sånt. Det er pause fra PCen du skal ha og da betyr det ikke at du skal sitte foran PCen i pausen din. Slå av skjermen og len deg bak eller strekk litt.
  10. Bruk Dark/WriteRoom. Dette er det viktigste jeg har lært meg, det er å bruke det DarkRoom programmet. Hvis du bruker Windows (XP, Vista osv.) Da kan du laste ned DarkRoom (gratis). Bruker du Mac kan du laste ned WriteRoom (prøveversjon 30 dager). Eller så finnes det gratis alternativ til Windows, Linux og Mac – som jeg bruker jDarkRoom. Dette programmet er genial, du kommer helt sikkert til å skrive mer og være mer fokusert på å skrive. Det kan virke litt ubehagelig for deg som er vant med Office Word osv. men prøv det i noen dager og du vil like det, håper jeg.

Lykke til – fred være med deg!