Ta med ungene til moské

Da jeg var liten bodde jeg i Pakistan helt til 10års alderen. Deretter flyttet jeg til Norge 1. mars 1998. For ikke så lenge siden feiret jeg mine 10 år i Norge for meg selv. Jeg respekterer dette landet veldig mye, det er her jeg har fått mest kunnskap fra. Hvis jeg fortsatt var i Pakistan kunne det bli verre enn verst for meg.

Bilde av Simon Burns

Jeg var mye i moské i Pakistan, da jeg flyttet hit ble det helt motsatte. Jeg har hørt det er flere imamer som har kommet til Oslo for å være Imam på moskeer men har forandret seg helt og begynt med kriminelle handlinger etc (hørt på fredagsbønnen). Hvis en Imam kan forandre seg så mye så var det ikke så vanskelig for meg å forandre meg. I ni år visste jeg ikke helt hvilken sti jeg skulle følge – fra da jeg var 10 til 19 år.

Jeg er ganske sikkert på at det hadde blitt annerledes fra allerede før hvis foreldrene mine hadde tatt med meg til moske og ikke bare sagt gå til moske og les Koran. Det er der mange foreldre gjør feil, dem stoler alt for mye på ungen sin når han er i den alderen der han utvikles mest og det er der mye løgn kommer. Tror du jeg dro til moske? vel, for det meste ja men ikke alltid. Vennene mine pleide å vente på meg et sted så latet jeg som jeg skulle til moské og traff de og vi var ute og gjorde det vi ikke burde gjøre.

Gå med ungene selv til moske og ikke be dem gjøre det

Det beste er om ungen blir med deg til moske og utfører bønn selv om han/hun ikke kan bønnen men ta med dem, de vil sikkert prøve og etterligne deg. Når barn er små liker de å leke med tall, fortell dem at det er 5 bønn om dagen vi muslimer skal be, og når det er 4 igjen fortell dem det, igjen når det er 3 igjen fortell dem det. Etterhvert vil ungen vite hvor mange bønn det er igjen og kan leke seg med dette.

Dette har faktisk fungert på en unge som jeg hørte om i en moské. Han liker å ned telle bønnene.

Fortelle ungen det er tid for bønn gå til moske og be eller det er tid for Koran skole gå til moske og les. DETTE VIL IKKE FUNGERE!

Ungen vil sikkert ikke like dette alltid men det er ditt ansvar at du gjør i hvert fall alt for å få ungen til å være motivert. Prøv med nye ideer hvis eldre begynner å bli mislikt.

Planlegg miljøet til ungen

Det som forandret meg da jeg kom til Norge – var miljøet rundt oss.

  • “Venner”
  • Handlinger som jeg utførte
  • Hodet et annet sted og kroppen et annet
  • Tenkemåter
  • Ingen å snakke med
  • Ingen som kunne fortelle meg

Det er viktig å planlegge miljøet til ungen, som foreldre har man mye eller storsett hele ansvaret selv for ungen. Hvis ungen får seg en ny venn som ikke er religiøs så bør man bli obs på det.

Hvis ungen din selv er religiøs vil han/hun helst være venner med de som er religiøse – men av og til kan det gå galt så være obs på det. Spør gjerne hvem som er venn med ungen i dag eller holder på å bli venn. Enten kan ungen din forandre seg eller så kan han som ikke er religiøs forandre seg til å bli religiøs.