Når tjente du din første øre?

Jeg er i finans-modus for tiden og skriver innlegg fra min forrige blogg som ikke kom med i denne bloggen om økonomi, jeg håper dere får nytte av det.

Har du noen gang tenkt på hvor mye penger du har tjent i hele fortiden din? Det kan være mye hvis du har jobbet mye, det kan være lite hvis du har jobbet lite, selvfølgelig. Men har du noen gang regnet ut hvor mye du egentlig har tjent i hele ditt liv?

Finn ut hvor mye penger du har tjent i ditt hele livstid, summer totalt av all din netto (etter skatt) inntekt, fra din første øre du noen gang har tjent helt til din siste lønnslipp.

forsteore161009

Hvor mye har du tjent i hele livet ditt?

Til å begynne med kan dette se ut til å være vanskelig. “Jeg har ikke noe oversikt over det” sier du kanskje. Først og fremst grav frem dine gamle selvangivelser. Rett på all juks du har gjort, penger du ikke har rapportert, jobbene du har fått betaling for under bord, uformelle oppdrag, gaver, (renter)*, rom du leide ut, svart jobb du har hatt og alt annet inntekt du ikke har rapportert til myndighetene.

Gå helt inn til sommerjobb, småjobb du hadde ved siden av skole. Datamaskin du reparerte for naboen og fikk penger for det, måket snø, hagearbeid. Finn ut alle penger du har tjent. Gå til banken din og få oversikt over all transaksjoner du har hatt (de pleier vanligvis å ha oversikt over 1 år). Hvis du har CV klarer du nok å se hvilken jobb du har hatt tidligere som du referer til i CV. Penger du har tjent ved å sitte barnevakt, dagmamma eller alt barnepass oppdrag du har hatt.

Hvis du ikke klarer å finne noe oversikt over pengene du har tjent, prøv ditt beste og husk alle penger du har tjent fra din første øre.

Hvorfor gjøre dette?

viktigstegrunn161009

  1. Det er for å få bort tåken som er rundt deg fra fortid om penger. De fleste vet ikke hvor mye penger som har gått gjennom livet deres (jeg visste det heller ikke før jeg skrev dette) og derfor ingen idé om hvor mye penger de kunne ha hatt.
  2. Det utrydder myter og falske hjemmelaget begreper som “Jeg kan ikke tjene mye penger” til og med “Jeg trenger ikke å bekymre meg, jeg kan alltid tjente mye penger” (ofte sagt av av individuelle som får støtte fra noen andre). Hvis du er en av de som grovt undervurderer hvor mye penger som har kommet til livet ditt, kan denne guiden være veldig nyttig. Du er verdt mer enn det du aner.
  3. Det får deg til å innse alle lureri, juks, svindel, hemmeligheter, løgner og virkelig vite hvor mye penger du har tjent fra hvem/hvor. Og hjelper det som ødelegger ditt forhold med penger.
  4. Det kan være greit å summere litt fra fortiden.
  5. Den aller viktigste grunnen er for at du skal betale zakah (almisse), en muslim må betale zakah fra sin første øre som stiger over 1767 kr. Derfor er det viktig at du vet alt dette og betaler for din zakah du ikke har betalt for de årene som har vært. Akkurat som man må ta igjen bønnene sine som man ikke har bedt så må en også betale zakah en ikke har betalt. Det skal betales 2.5% av det du eier. Mer om Zakah.

Prøv så godt du kan og vit hvor mye penger du har tjent, hva om du bare hadde spart 30 % alle disse pengene i dag?

Ikke bekymre deg over det, det er ikke for seint enda, det bare tar litt tid før det ordner seg igjen. Penger er viktigere enn det du aner om, så spar på det viktigste, gi til de trengede, bruk de forsiktig og ikke kast de bort.