Livets bruksanvisning

Allah subhanahu wa ta’ala skapte ikke oss mennesker som et tre for at, vi bare skulle stå stille, heller ikke ble vi mennesker skapt som en stein for at, vi bare skulle ligge stille. Det vakre skapelsesverket som vi ser rundt oss ble ikke skapt for noen annen skapning enn, kun for mennesket (insan).

خَلَقَ الْإِنسَانَ Allah subhanahu wa ta’ala skapte mennesket som den beste skapning, og vi ble ikke skapt for noe annet formål enn å tilbe Allah subhanahu wa ta’ala.

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ Jeg har skapt jinn og mennesker kun for at de skal tjene Meg

Allah subhanahu wa ta’ala har skapt alt som vi ser rundt oss kun, for oss menneskets forbruk. Skyene gir regn til jorda, og mennesket konsumerer i form av vannkilde. Den roterende jordkloden og de dype havene produserer dyr og fisk, som igjen mennesket konsumerer i form av mat. Jordens vegetasjon produserer mat og jordas atmosfære produserer oksygen. Alt dette er skapt for mennesket, og det eneste Allah subhanahu wa ta’ala ønsker fra oss mennesker er at, vi skal tilbe kun Han alene og følger Hans påbud slik Han har pålagt oss om å gjøre. Noe vi som mennesker dessverre ikke klarer å fullføre. Enten glemmer vi formålet med dette livet, eller så er vi altfor svake og altfor late til å følge Allahs påbud.

أَفَحَسِبْتُمْ أَنَّمَا خَلَقْنَاكُمْ عَبَثًا وَأَنَّكُمْ إِلَيْنَا لَا تُرْجَعُونَ
Trodde dere at Vi skapte dere for moro skyld, og at dere ikke ville bringes hjem til oss”

Mennesket har derimot fått to veier i dette livet, som dem kan selv velge å følge. Den ene veien er et liv som handler om å oppfylle sine lyster og begjær

وَمَا الْحَيَاةُ الدُّنْيَا إِلاَّ لَعِبٌ وَلَهْوٌ وَلَلدَّارُ الآخِرَةُ خَيْرٌ لِّلَّذِينَ يَتَّقُونَ أَفَلاَ تَعْقِلُونَ
Jordelivet er bare lek og tidsfordriv. Det hinsidige livs hus er bedre for dem som viser gudsfrykt. Vil dere da ikke forstå?

Når man handler ut fra sin egen tankegang (aql) og ego (nafs), bruker mennesket sanser som øyne, ører og berøring for å få informasjon om ting. Deretter utgjør mennesket en beslutning basert på denne analysen for å kunne beherske livet sitt.

اقْتَرَبَ لِلنَّاسِ حِسَابُهُمْ وَهُمْ فِي غَفْلَةٍ مَّعْرِضُونَRegnskapsdagen nærmer seg for menneskene, men i sorgløshet vender de seg bort.  

Den andre veien handler om å følge det Allah subhanahu wa ta’ala har pålagt oss om å gjøre. Den andre veien er, den enkleste veien. Allah subhanahu wa ta’ala har allerede supplert en verdifull gave som er innebygd med et sett av leveregler, nemlig al- Quran, en bruksanvisning i hvordan et menneske bør leve livet sitt.

ذَلِكَ الْكِتَابُ لاَ رَيْبَ فِيهِ هُدًى لِّلْمُتَّقِينَ
Dette er skriften, tvil har ingen plass. Den gir ledelse for de gudfryktige.

For å vise hvordan dette fungerer i praksis, har Allah subhanahu wa ta’ala sendt profeter ambiyah alahi as sallam til mennesket, som et eksempel på hvordan man bør leve livet sitt.

Hvis mennesket kun stoler på sine sanser, evner og erfaring, og prøver å leve livet sitt ut i fra dette, mennesket vil garantert feile.

وَلَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ وَنَعْلَمُ مَا تُوَسْوِسُ بِهِ نَفْسُهُ وَنَحْنُ أَقْرَبُ إِلَيْهِ مِنْ حَبْلِ الْوَرِيدِ
Vi har skapt mennesket, og Vi vet hvor hans tanker vandrer. Vi er ham nærmere enn halspulsåren.

På den andre siden, hvis mennesket følger Allahs påbud, som utgjør livets grunnlag, vil mennesket oppnå suksess både i dette livet, og i det neste

.  مَنْ عَمِلَ صَالِحًا مِّن ذَكَرٍ أَوْ أُنثَى وَهُوَ مُؤْمِنٌ
فَلَنُحْيِيَنَّهُ حَيَاةً طَيِّبَةً وَلَنَجْزِيَنَّهُمْ أَجْرَهُم بِأَحْسَنِ مَا كَانُواْ يَعْمَلُونَ
Den som lever rettskaffent, mann eller kvinne, og som tror, vil Vi oppvekke til et godt liv. Vi vil visselig gi dem deres lønn etter det beste de har gjort.

Vi har sett eksempler i livene våre at når en ny maskinvare blir introdusert i markedet, det er alltid noen veiledere i form av ingeniører som opplærer andre i å bruke maskinvaren. Ingeniørene viser i praksis hvordan bruke maskinen, gir grunnkurs i hvordan bruke det nye produktet og etterlater en bruksanvisning slik at fremtidige brukere kan få hjelp og veiledning fra den.  Akkurat på samme måte har Allah subhanahu wa ta’ala skapt maskinen, mennesket. Og, sendt Ambiyah alahi as sallam over tid, for å opplære folk i hvordan leve et riktig liv i henhold til Allahs lære.

Den siste profeten som ble sendt til menneskene var, Sayydina Muhammadsallallahu ’alahi wa sallam, som er den beste ingeniøren av alle de tidligere ingeniørene som tidligere ble sendt, for å vise i praksis hvordan leve et menneske liv slik at, man kan oppnå Allahs fornøyelse og lykke.

قُلْ إِن كُنتُمْ تُحِبُّونَ اللّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللّهُ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَاللّهُ غَفُورٌ رَّحِيمٌ
Si: «Om dere elsker Allah, så følg meg, og Allah vil elske dere, og tilgi deres synder. Allah er tilgivende, nåderik!»

Verset forteller oss at det ved å følge fotsporene til Nabi Karim sallallahu ’alahi wa sallam gir to store fordeler: Vi kommer nærmere Allah og vi får våre synder tilgitt.

Manualen som Sayydina Muhammad sallallahu ’alahi wa sallam kom med og etterlot er al- Quran. En skatt, et lys (noor), en veiledning (hidayah), وَالْكِتَابِ الْمُبِينِVed den klare skrift! med detaljer over hvert minste aspekt av livet, med hver minste detalj om eksakt hvordan tilbringe et liv i følge Allahs lære (shariah) og Nabi Karim sallallahu alahi wa sallam sin levemåte (sunnah). 

Dette utgjør den rette vei, الصِّرَاطَ المُستَقِيمَ som er veien til evig suksess, hvis vi mennesker bare tok oss tid til å forstå den, hvis vi mennesker bare tok oss tid til å følge den. Hvis vi mennesker bare tok oss tid til å implementere den.   

Vi ber til Allah subhanahu wa ta’ala om å gi oss den riktige forståelsen av al-Quran, vi ber til Allah subhanahu wa ta’ala om å gi oss tawfiq til å praktiserer sunnah til Sayydina Muhammad sallallahu alahi wa sallam og vi ber til Allah subhanahu wa ta’alaom å gjøre oss blant siddiqeen av denne DeenAmeen