Hvorfor folk ikke klarer å spare penger og forklaring på Deen

I en periode vil jeg ha fokus på Deen (uttales din, sånn som “den er din“), er et arabisk ord som betyr livsstil. Islam handler ikke bare om religion men også om livsstil, en levemåte. Det vil si at Islam handler ikke bare om å lese Koranen, be til Allah og utføre religiøse handlinger. Dette er også noe som selvfølgelig skal gjøres men det er ikke kun det Islam handler om. Islam handler også om alt annet du gjør i din hverdag, livsstil! I en periode vil jeg ha fokus på det og fortelle deg hva du kan gjøre slik at du utfører livsstil på en riktig måte og samtidig har god kontroll på deg selv.

Mange har lurt på hvorfor jeg skriver lite om religiøse handlinger og mer om personlighets utvikling på denne bloggen. igjen så er personlighets utvikling en del av livssyn, en måte du tar vare på deg selv på. For å bli en religiøs person må du også være et bedre menneske og det er derfor bloggen min eksisterer. Det går selvfølgelig an å gjøre begge ting samtidig. Men jeg håper bloggen min er her for å motivere deg 🙂

Økonomi og Islam

En ting jeg vil ta opp her, som er veldig kort, det er om økonomi. Økonomi er også en del av Deen. Mange er ute etter å finne løsninger på å bli rik fort men det er ingen sikker måte å gjøre det på, ingen som jeg vet om iallefall. Tålmodighet er noe godt, profeten Muhammed (fred være med han) sa: Den som følger tålmodighet, suksess vil følge han.

Her er forklaringen på hvorfor folk ikke klarer å spare penger:

Folk kjøper ting de ikke har bruk for, med penger de ikke har, for å imponere folk de ikke liker. Dette lærte jeg da jeg skrev i Bli Rik Sakte-bloggen og dette nevnte også en av mine favoritt psykologer, Yassir Fazaga igår på Peace TV, jeg anbefaler alle å se programmet hans som går på Peace TV U.K. kl. 20:30 norsk tid fra mandag-fredag. Du kan se gratis og live Peace TV på www.peacetv.tv trykk på Watch Peace TV Live lenken øverst til høyre.

Islam er en komplett livsstil. Allah, Skaperen av menneskeheten, har gitt oss retningslinjer som berører mange ulike aspekter av vårt liv, inkludert det økonomiske aspektet. Det er mye informasjon i Koranen og Sunnah (Hadith, det profeten Muhammed, fred være med han og hans følgesvenner gjorde og fortalte) som beskriver hvordan muslimer skal engasjere seg i økonomiske transaksjoner. Akkurat som muslimer er forpliktet til å overholde reglene for bønn, faste, osv., er de også befalt å følge den kunngjøring om renter for eksempel.

Hvis du slutter å kjøpe ting du ikke har bruk for men heller kjøper ting du har bruk for kan du spare mye penger. Før du kjøper noe tenk om: Er dette noe jeg har behov for eller bare lyst til å kjøpe, ikke bland lyst og behov sammen. Heller ikke finn unnskyldinger for å få det til å bli et behov, tenk virkelig om før du kjøper noe. Hvis du uansett skal kjøpe noe, forsøk å finne alternativer som er billigere.

Hvis du bruker mer penger enn du tjener så kjøper du ting med penger du ikke har, bruk mindre penger og spar mer. Hvis du setter av en del av summen du får inn hver mnd og ivaretar på disse pengene et trygt sted slik at det ikke frister deg å bruke de opp, så vil du til slutt ha mer penger enn du har tjent :).

Hvorfor skal vi imponere folk vi ikke liker? Og hvorfor skal vi imponere folk i det hele tatt? Med å kjøpe den nyeste BMW-en eller kjøpe den dyreste mobilen? Har du virkelig behov for det? Eller er det egentlig bare for å imponere andre? Still disse spørsmålene til deg og tenk deg om.

Her er 10 raske tips til hvordan du kan spare penger.

 1. Ta med matpakke
 2. Handle mindre klær
 3. Bruk mindre penger på røyk – eller slutt å røyke (se hva Islam sier om røyk)
 4. Drikk vann istedenfor brus/kaffe/varm sjokolademelk
 5. Tren mer ute enn på treningsstudio – sparer både penger og du får bedre kondisjon
 6. Avslutt abonnement på magasiner/aviser – mye finnes på Internett
 7. Lån bøker fra biblioteket mer enn det du kjøper
 8. Reis mer kollektiv
 9. Reis mindre på ferie
 10. Ring lite ev. bytt til billigere alternativ

For å konkludere, kjøp ting du har bruk for! Tenk deg om før du kjøper noe som helst. Finn billigere alternativer. Husk også å gi donasjoner så mye som mulig. Støtt de som virkelig trenger penger, mat og klær. Det er viktig å betale Zakat (almisse, 2.5% av din formue betales til de fattige). Før profeten Muhammed (fred være med han) kom ble personer besatt av rikdom, de brydde seg ikke om andre rundt dem selv om de var i fattigdom. Før og etter profeten brukte de rike rente til å utnytte de fattige og da Allah kom med budskapet om at Zakat måtte betales ble det bidratt til å begrenspet gapet mellom de rike og de fattige ved å distribuere rikdommen mer rettferdig i samfunnet.

Så husk folkens, Zakat er noe godt, du har mer godt av å gi enn å få. Hjelp de som virkelig trenger hjelp. Ikke ha de store planene dine bare i hodet ditt og glem resten. Tenk globalt men gjør noe lokalt: ofte folk tenker “stakkar de fattige i Afrika…”stakkar de fattige i Palestina…”. osv. Det er greit ha de tankene i hodet ditt men gjør noe lokalt, start iallefall der du er og gjør noe der. Det vil ikke hjelpe noen bare ved å tenke det, gjør noe og vis hva du kan.

Til slutt avslutter jeg dette innlegget med sitat av Abu Hamid al-Ghazali

Does money upset the hearts of learned men? He answered, “men whose hearts are changed by money are not learned”

One thought on “Hvorfor folk ikke klarer å spare penger og forklaring på Deen”

 1. Fantastisk bra tankegang det her viser en som virkelig vet å sette seg
  selv in action!!!:)Tenk globalt handle lokalt!
  Alltid godt å kunne bruke penger med god samvittighet..det er alltid
  vanskelig å spare penger men jeg har funnet en måte som funker for meg
  samtidig som jeg gjør noe godt!!! 🙂
  Som Einstein sa om galskap: prøve det samme om og om igjen og
  forvente et annet resultat!
  Nå sparer jeg endelig penger 🙂

  Sjekk http://www.betterglobe.com/11770

  Har du spørsmål? mail meg torgrummy@hotmail.com

  Torgrim 🙂

Det er stengt for kommentarer.