Hvordan våkne tidlig om morgen

Jeg er så glad for at vi muslimer som ber er så heldige, det er flere grunner til det. En av dem er at vi ikke trenger å bekymre oss for at vi har sovet for mye, vi skal våkne til morgenbønnen (fajr) uansett. Så vi får den perfekte søvnen vi trenger. Blir ikke forsinket til skole/jobb, for nok tid til å spise frokost som er den viktigste måltidene og vi har nok tid til oss selv på morgen.

Men…

Så finnes det noen som ikke klarer å stå opp til fajr, altså om morgen. Her skal jeg gi noen tips som kan hjelpe deg med å stå opp tidlig. En ting som er viktig å ha i minne er at det å stå opp tidlig om morgen er ikke en, hva skal jeg kalle det for, prosess i seg selv, det er en del av hverdagen eller livet ditt generelt. Med det mener jeg at hvis du skal for eksempel skal komme deg til et annet by, da må du reise dit, du blir ev. klar til reisen, tar buss og kommer deg dit. Du gjør ting på forhånd for å komme deg dit. Slik er det med å stå opp tidlig også, du trenger å gjøre andre små/store ting for å klare å stå opp om morgen. Den informasjonen jeg kommer til å nevne er ikke overraskende for mange, du er sikkert kjent med den, men bruker bare ikke den.

Her er tre ting du trenger for å komme deg opp tidlig om morgen:

Trening: Ja, det er viktig at du er sunn, en lat og utrent kropp vil ikke klare å få sove tidlig og derfor vil du heller ikke klare å stå opp tidlig.

Selvdisiplin: Meget viktig, for at kroppen din skal komme seg opp av sengen om morgen trenger du selvdisiplin. Selvdisiplin er som en muskel, jo mer du trener den desto sterkere blir den. Men den muskelen skal ikke løfte 100 kg første gangen, den skal kun løfte det den klarer og når den klarer det så skal den bygges mer. Selvdisiplin bygger seg på å gjøre små ting og bli god på det før du kan ta større grep. Det er enkelt: Har du ikke selvdisiplin klarer du heller ikke å stå opp om morgen. Da, som regel, sover man rett etter å ha slått av alarmen.

Alarm: Den trenger du uansett, hvis du ikke er som meg: Jeg har som regel alltid alarm på mobilen, men jeg står opp 90% av tilfellene alltid 5-10 minutter før den ringer, det var noen som spurte meg hvordan jeg gjør det og jeg testet litt ut. Hver natt før jeg legger meg sier jeg til meg selv at jeg skal stå opp kl. 06:00 i morgen og har litt bekymring i hjernen for at kanskje jeg ikke klarer å stå opp. Hvis jeg ikke sier dette så har det hendt at jeg står opp kun når alarmen ringer og ikke før. Dette kalles for niyat (intensjon).

Så… Først må vi bli trøtt for å sove, daaah! Mange har problemer med å legge seg tidlig eller å få sove om natten i det hele tatt, de forsøker mye rart og feiler. En stor feil mange gjør, mener jeg, er at de ser på TV eller sitter foran dataskjermen – det fungerer ikke fordi, den kaster lys mot øynene dine og holder deg våken. Du kan føle deg litt trett, men du holder deg våken ganske lang en stund på grunn av lyset hvis det er for nærme.

Her er den metoden jeg og mange andre bruker for å sovne på en raskest mulig måte.

Det er å våkne hver dag på samme tidspunkt, med unntak av årstider, vi muslimer må uansett stå opp til fajr, så vi har litt forskjellige tider når vi skal våkne. Men på vinteren kan du gjerne våkne litt før soloppgang og lese fajr. På sommeren kan du gjøre det samme og deretter legge deg igjen HVIS du har nok tid. Jeg pleier ikke å legge meg etter fajr bønnen selv på sommeren, hvis jeg er veldig trøtt sover jeg litt på kvelden. Dette har altså kun skjedd en gang fordi jeg ikke pleide å be før.

Så det er metoden: Våkne på samme tidspunkt i over lenger periode, da blir kroppen vant til det og det blir til en vane at du står opp tidlig, men ikke legg deg igjen etter at alarmen har ringt! Det er her vi trenger selvdisiplin, når alarmen har ringt står jeg opp med en gang, slår av alarmen og gjør meg klar til morgen bønn, siden jeg har gjort dette i over et år hver dag så går dette automatisk for meg.

Først gå til sengs når du føler deg trøtt og ev. begynner å gjespe. Ta med deg en bok, ja, dessverre, mange som blir skremt ved å høre to av verdens nyttige ord, bok og lese. Når du er på sengen start med å lese, les helt til du ikke klarer å lese en setning lenger, du blir ganske trøtt av å lese og det fungerer ganske bra for søvnen. OBS! Ikke glem å sette på alarmen.

Når alarmen ringer, kom deg opp og slå av alarmen og gjør deg klar til dagen. Noen velger å ha alarmen rett ved siden av soveputen, slik at det er enkelt å slå den av…. og sovne igjen. Feil! Legg alarmen så langt det er mulig i rommet, slik at du kan høre den og at du MÅ opp av sengen og ta et par skritt for å slå den av. Tenk over hva som skjer hvis du går tilbake til senga og sovner igjen? Så ikke tenk på fordelene men kun ulempene i den tiden du skal stå opp og slå av alarmen. Det er veldig fristende og falle på sengen igjen. Hvis du gjør det er det fordi du har mangel på selvdisiplin.

Slik må du gjøre over en lengre periode for at kroppen din skal venne seg til dette.

Og for de som vil våkne til fajr og ikke klarer det, det jeg har nevnt i artikkelen skal også føles men husk også at: Hvis du virkelig elsker Allah og vil be kun til ham så har du ingen valg med å gjøre jihad (anstrenge deg) til å våkne om morgen og be fajr. Husk at alle bønn som ikke bes må tas igjen og det er ikke like mye belønning å ta igjen enn å be de i tide. Å ikke be i tide er haram.

Også er det noen som kommer til å si, ja, trenger selvdisiplin, det har jeg ikke så dette fungerer ikke for meg! Det er slike tanker som setter deg i verre situasjoner. Gjør noe med det! Trenger du hjelp så spør meg.

Oppdatering: Jeg nevnte at å ikke be i tide er haram, men det er for de som ikke ber med vilje, men se også kommentar #3.
Oppdatering 2: Les også ‘våkne 10 minutter før’

4 thoughts on “Hvordan våkne tidlig om morgen”

 1. Assalamu aleykum wa rahmatullah

  JazakAllah khayr for en kjempefin og tankevekkende artikkel!

  kjente meg igjen, på de små feil i å legge alarmen like ved og sovne rett etter å ha slått av alarmen.Er helt enig i at det er mangel på selv-disiplin.
  Takk for mange gode råd!

  Måtte Allah swt belønne deg med rikelig kunnskap, og et fredfullt og gledelig liv, både i denne duniya og akhira. Aamiin

 2. Å ikke be i tide er haram.

  du mener å ikke be i tide med vilje er dårlig/haram.
  Greit å presisere det. Er det haram å ikke be i tide generelt liksom? hvis jeg ikke rekker der? eller fordi jeg faktisk glemmer ut tiden?

 3. Hei! Kom over tipsa dine da jeg søkte på kom deg opp om morgenen på google, og jeg må si at selv om jeg ikke er muslim, eller ber bønn tidlig om morgenen, så må jeg takke for tipsene! Har sovet altfor lenge ganske ofte nå, og er litt lei det. Man får jo liksom ikke noe ut av morgenen. De funker de! 😉

Det er stengt for kommentarer.