Hvordan være mer konsentrert når du ber bønn (Salah)

Salam / Hei.

Jeg er helt sikker på at det er mange som opplever at de ikke klarerer å være 100% konsentrert på bønnen når de utfører den. Jeg selv hadde mer problemer med det men jobbet med det, og jeg klarte dessverre ikke det med en gang, men man må jobbe med det.

I diskusjonsforum til Islam.no har det blitt diskutert litt om dette emnet.

En Imam gir følgende 5 tips:

1. Før bønn sitt ned og ro deg ned ved å gjøre litt Dhikr (påkallelse) og tenk hva du kommer til å gjøre nå. Du kommer til å stå framfor Herren. Den Al Mektige, Barmhjertige.

2. Tenk dette ER din siste Salah (bønn)

3. Tenk at paradiset ligger ved ditt høyre side og helvete til ditt venstre

4. Tenk at malk al mawt Izrail (Dødens engel) står bak deg og venter på at du skal bli ferdig med din siste bønn

5. Tenk at du står framfor Allah (Gud) og han ser deg og han smiler og er meget glad. Tenk slik minst engang i hver form og del av salah. F.eks. i qiyaam (stående) posisjon 1 gang, ruku 3, sajdah. I sajdah skal man tenke at man legger hodet sitt i Allahs bein (som ikke er slik som våre bein og kan ikke etterlignes med noe i verden)

Dette var noen gode tips fra en Imam. Her kommer noen tips fra meg:

 1. Når jeg kom hjem etter jobben var det om å gjøre; bytte klærne, utføre Renselse eller Wudu (muslimsk rituelle vasking i rent vann før man utfører bønnen), tørke seg fort med håndkle og begynne å be bønnen før tiden gikk ut eller tiden til neste bønn kom… Men det ble bare problemer imens jeg utførte bønnen, jeg begynte å klø på ryggen, skulder osv… tørke seg etter vann forskjellige steder. Det måtte jeg gjøre noe med.
  Jeg gjorde noe med det, og det kan du også. Kle på deg klær som er rene, og se f.eks. i t-skjorta om det ikke er noe trå, eller hår i den, se godt etter i klærne dine før du tar dem på deg. Etter å ha gjort Wudu, tørk deg VELDIG godt overalt, spesielt bak ørene, det er mest plagsomt.
 2. Før du legger på Jai-Namaz (teppe muslimene ber på) rist så mye du kan, og ev. hvis du har håndstøvsuger bruk den. Når du sitter nede og treffer nese og pannen kan det hende det kan begynne å klø hvis Jai-Namaz ikke er ren nok. Jeg bruker pledd under Jai-Namaz slik at det skal bli mykere. Hvis du gjør det, påse at håndkle eller underlag du bruker ikke er krøllete, det kan kjennes når du står f.eks. eller sitter nede. Kjenn etter det godt før du starter bønnen.
 3. Neste steg er å fjerne unødvendige ting og tang som ligger i synsfeltet ditt når du står, ting som kan være irriterende, imens du ber kan det hende du får øye på et av disse du har i synsfeltet ditt. Da er det lett å bli ukonsentrert.
 4. Før du starter bønnen kan du hvis du vil gå gjennom det Imamen anbefaler over. Når du leser bønnen, les sakte slik at du må tenke etter ordene som skal leses. Hvis du har pugget det da kan det være lettere å bare lese det fort, nei du trenger ikke det. Ingen er forhåpentligvis etter deg, ta det med ro. I bloggen Al-Miftah skrives det om Vanlige feil i Salah, kan anbefale å lese det.

  Mange skynder seg gjennom bønnen, for mye til at man oppnår khushu’ [ydmykhet og konsentrasjon].
  “De troende går det sannelig godt, som oppnår khushu’ i sine bønner [23:1-2]”

  Hvis jeg leser alt for sakte så kan jeg igjen bli ukonsentrert, derfor leser jeg ikke fort og ikke alt for sakte men midt i mellom.

 5. Hvis du får skrevet ut bønnen, det du skal lese. Få det på ark, legg det foran Jai-Namaz slik at du kan se og lese alle ordene i det tempoet du synes passer best men ikke les for fort, ikke prøv å bli “kvitt” bønnen. Da er det kanskje noen som vil bli “kvitt ” deg også.
 6. Et annet tips fra meg er å ikke puste inn når du er i Sajdah (når du sitter nede og bøyer overkroppen slik at du treffer panne og nese på bakken) fordi da vil du få støv osv inn i munnen hvis det ikke er rent nok. Det reagerte jeg på når jeg ba bønn i Ramadan i Moskeen, jeg ble faktisk syk og fikk vondt i halsen. Øv deg på slik at du puster ut når du er i Sajdah og puster inn når du står opp igjen. Prøv litt ut og gjør dette til slik at det skjer automatisk.

Skriv under gjerne dine egne tips, slik at alle kan lese det.
Artikkelen oppdateresSist oppdatert 3. desember 2007 kl. 18:36

7 thoughts on “Hvordan være mer konsentrert når du ber bønn (Salah)”

 1. Et annet ting jeg glemte å nevne: Spesielt gutter som har skjegg de bør tørke det godt.

  Jeg hadde ikke skjegg da jeg skrev artikkelen

  Mvh.

  Muslim Blogger

 2. @shiwan:

  Jeg glemte det ikke 🙂 Men jeg gjorde det bare ikke. Kommer med en mer utfyllende steg-for-steg veiledning til hvordan man ber. Jeg jobber med dem.
  Hvis du trenger hjelp til å be, bare kontakt meg.

  1. Hei Bastian.

   Du skrev et kommentar på min blogg henvist til denne artikkelen. Sånne ting er vanskelig å diskutere over nett med tekst-til-tekst. Hvis du bor i Oslo og omegn kan vi gjerne treffes så kan jeg lære deg litt mer om Islam. Og jeg kan også motbevise det innlegget du har på bloggen din. Muslimer hadde og har ingenting med Hitler å gjøre. De bildene du har lagt ut er bilder av Shia “muslimer”, de er sikkert ikke fra Palestina men bare noe du har funnet på nett også lagt det på bloggen din. Jeg har ikke mye kunnskap om Shiaene fordi jeg selv er Sunni og vil helst lære mer om meg selv før jeg lærer om de andre. Men jeg tror det er en måte de markerer et eller annet på, jeg vet at de ikke henviser dette til Hitler, fordi jeg har spurt en shia om dette før.

   De fleste ateister blir ekstreme ateister fordi de leser så mye på Internett uten å høre med folk som virkelig har kunnskap. En Dataingeniør har mye kunnskap om Data. En muslim vil/har mye kunnskap om Islam. En kristen vil/har mye kunnskap om kristendom. Men en som kun har mye peiling på data vil har kanskje ikke mye kunnskap om religion.
   Men det du leser og forstår er skrevet av folk som ikke er det de lærer om. Jøder sprer mye hat om muslimer, og muslimer sprer mye hat om jøder. Begge gjør feil. Skal du lære noe om en religion eller et spesifikk ting så spør de som virkelig kan det.
   For å lære om Islam kan du oppsøke en imam, jeg kan anbefale deg noen. Her er liste:

   Du publiserte sikkert det innholdet fordi du så at det var muslimer, med arabisk skrift på pannebånd osv. vel hvis jeg var deg hadde jeg sikkert trodd lignende. Men Islam er ikke bare det man ser fra utsiden/media, det er noe mer hvis man graver i det.

   Jeg vil helst ikke at dette skal bli en uendelig diskusjon. Som sagt hvis du vil lære om Islam og få motbevist det du har publisert ta gjerne personlig kontakt. Du finner kontaktinformasjon på min blogg, e-postadr. min er post@islamblogg.com.

 3. Tusen takk for tipsene. Trengte dem veldig. 🙂 Man kan også prøve å bare tenke på Allah.

 4. As salamo alekykum 🙂

  Har ikke vært særlig flink til å be før, men har begynt nå og gjør en god del feil, derfor fant jeg dette innlegget 🙂 Takk for at du skrev gode tips!

  Har et par tips som kanskje kan hjelpe noen;

  1. (som er nevnt litt i innlegget) Ikke ha bilder foran deg, for eksempel bøker med bilder og tekster som er fengende

  2. Se for deg Kabaah, når du gjør niyah. Dette lærte jeg av min søster og jeg blir mer konsentrert når jeg gjør dette. Lukker øynene mine og ser for meg et bilde jeg har sett av vakre Kabaah, og tenker at jeg nå uansett hvor jeg er har rettet meg mot riktig retning.

  3. Når jeg gjør sajda, ser jeg for meg navnet Allah på arabisk.

  4. Det har hjulpet meg veldig å lese norsk oversettelse av suraene jeg leser, og selv om jeg ikke husker betydningen av alle de arabiske ordene, så hjelper det meg likevel litt. For eksempel når jeg leser “ihdina-sirat al mustaqeem” tenker jeg på “den rette vei”, og husker at “led oss på de rette vei”. Slik husker jeg noen ganger mer enn andre ganger hva suraene betyr og man føler hele bønnen blir mer “personlig” når man skjønner hva man sier/leser 🙂
  Og Allah vet best!
  Jazakallah khair 🙂

Det er stengt for kommentarer.