Hvordan unngå fristelser

Det er lettere å holde ut enn å komme seg ut av en dårlig vane.

Vi omgår fristelser hver dag, noen ganger er fristelsene store, andre gang er de små. Noen ganger er det mange fristelser, andre gang er det lite.

Det kan være fristelser av å jukse med vår diett, økonomi budsjett, skatt, våre ektefeller eller syndfulle handlinger. Fristelser er som om en usynlig hær over hele verden som jobber i mot vår idealer. Vi blir fortalt om å følge våre mål men den hæren gjør de målene veldig kort for oss. De er uunngåelig og bli deres byttedyr kan føre drastiske negative innvirkninger i livet. Hvordan kan vi motstå den hæren med å ikke falle for fristelser som avleder oss? Hvilke grunnlag kan vi sette i livet vårt og holde fast på våre idealer?

  1. Vi må vite det endelige målet i livet vårt og hvorfor vi vil oppnå det. Noen eksempler: Det er viktig å ikke undervurdere viktigheten av å holde oss i god helse, for å ikke havne i fristelser. Vi ønsker et sterk ekteskap og sunn familie for våre barn. Vi ønsker å komme oss ut av gjeld. Profeten Mohammad (fred være med han) ba ofte om tilfukt fra gjeld [Bukhari]. Holde oss edru i alle tilstander. Leve et ærlig liv og iallefall ha intensjon [niyah] om å leve med mindre ting [se video nederst]. Hver av disse mål oppnås ved å ikke falle i fristelser. Som oftest, kan vi ikke ha begge. Derfor, å vite det endelige målet med livet vårt og hvorfor vi vil oppnå et mål er nyttig og hjelpsomt å med å ikke havne i fristelser.
  2. Vær observant under oppnåelse av mål. Av og til kan vi ha nedtur med å ikke fullføre handlingene som skulle vært fullført for at målet vårt skal bli oppnådd. Det er viktig at vi er observant på når dette skjer. Hvis vi oppdager det så bør vi gjøre noe med det så fort som mulig. Hvis for eksempel målet ditt er å gå ned i vekt og handlingene du skal gjøre for å fullføre målet ikke har blitt gjort flere ganger, så ta tak i det før du havner i fristelser.
  3. Ha alltid en utvei fra fristelsen. Når vi er godt i gang med våre mål, men fristelene øker så bør vi ha en utvei, en “nødutgang” fra fristelsen som får oss på rett spor igjen. Har du som mål å fullføre alle dine bønn [salah]? Da kan din nødutgang være å lese Koranvers og hadith om alle de godene av å be salah, eller motsatt; alle de straff av å ikke be salah. Husk iallefall det du tenkte den gangen du startet med mål, hva fikk deg til å starte? Var det ikke ille? Bestemte jeg ikke for å virkelig gjøre dette? Hvorfor følger jeg nå fristelser? – Slike tanker kan få oss ut fra fristelser og fører oss tilbake på rett vei.
  4. Vit roten av fristelsen. Jeg var litt usikker på om jeg skulle ta dette punktet først eller ikke. Men dette er kanskje det viktigste punktet. Hvis vi vet roten av fristelsen så kan vi vel unngå det? Eller…?
    Jeg har iallefall fast bestemt meg på at jeg ikke skal følge reklamer på TV, Internett, aviser, gater, buss osv. Det er reklamer overalt. Vi er  omringet av reklamer overalt. Den eneste meldingen de gir er “kjøp mer og bli glad”. Vi blir virkelig glad når vi har kjøpt en ny ting. Men de gamle tingene våre havner enten langt langt ned i kjelleren eller langt langt oppe på loftet. Og nå har det også kommet egne “storage” tjenester som tilbyr lagerplass mot betaling, sånn at vi kan få enda mer plass hjemme til å kjøpe enda mere ting. Dette er fristelser vi havner i. Roten av disse er reklamer. Jeg har (nesten) sluttet å se på TV, det er veldig minimalt. På Internett har jeg installert et tilleg som ikke viser reklamer, den heter “Ad Blocks”. På gatene unngår jeg å bry meg om reklamer. Jeg kjøper det jeg virkelig trenger og slik holder jeg meg unna fristelser. Selvfølgelig kommer de til tider. Men da har jeg min nødutgang klart!

Jeg håper jeg har klargjort beskjeden jeg ville gi. Fristelser er veldig vanskelig å unngå, men det er ting vi kan gjøre med enten å ikke bli besatt av dem eller drepe roten av de. Vi er kjent med en hadith av Anas B. Malik: Paradis er omfanget av motgang og Helvete er omfanget av fristelser. [Sahih Muslim].

Måtte Allah subhano wa talha veilede oss og holde oss langt unna fristelser. Ameen.

Heldigvis fant jeg nyttig video i forbindelse med artikkelen jeg skulle skrive. Fra kjente TED.

🙂