Hvordan unngå å gi opp

Det har vært livets lengste vinter for meg… slutter jo aldri. Sikkert derfor jeg har blitt forkjølet også. Det er litt digg med forkjølelse av og til, man blir innvendig renset 🙂 så det er faktisk fordeler ved noen sykdommer. Litt slitsomt hvis det varer over en lengre periode. Ikke kan jeg trene, ikke kan jeg tenke klart, ikke kan jeg gå ut, ikke kan jeg sykle i marka, ikke kan jeg stirre på pc-skjermen i over lenger periode uten at jeg må se bort og hvile øynene. Sånne ting plager meg ved forkjølelse, ellers synes jeg det er greit, ironi :). Snufs snufs.
I denne artikkelen skal jeg fortelle litt om det å gi opp, av og til gir opp vi opp for fort. For noen er det ofte at de alltid gir opp og har fått det som en vane å gi opp med hver gang de skal starte med en utfordring, eller en liten ting som kanskje skal gjøres litt annerledes enn slik de tenker.

Intensjon og planlegging
Dette er de to viktigste tingene å tenke på før man foretar en handling, intensjon og planlegging. Jeg har også forklart dette før, men det er så viktig at jeg er nødt til å si det igjen, dessverre. Planlegg hvordan oppgaven skal utføres og hva meningen med det er. Hvis vi tar oss et eksempel med trening, hvordan skal en trene for å oppnå det resultatet en vil ha? Og hvorfor skal det gjøres, er det for at vi skal føle det bedre? Er det noe som kan forbedres hvis vi trener?

Slike spørsmål bør du stille til deg selv før du starter med en oppgave og det aller viktigste med det, er å SKRIVE DEM NED på et ark og ha det synlig. Hvis du bare tenker i hjernen din at du vil 5kg ned i vekt og går ut og jogger og kommer tilbake allerede etter 10 min jogging, så er det større sjanser for at du mister lysten til å trene igjen og/eller gir opp og begynner med de gamle vanene dine igjen. For du har ingen plan som kan holde orden på deg og gi deg litt motivasjon. Først må du skrive ned hva du vil og hvordan du vil gjøre det, hvor mye mat du trenger osv. Se trening for nybegynnere.

Kom i gangen med planen
Er det planlagt godt nok? Noe som mangler? Nei? Jo! En liten ting og det er å komme i gang med planen. Når alt er planlagt er det bare å komme i gang med det så fort som mulig. Utfør det som skal til for å oppnå det resultatet du har definert i din planlegging og den intensjonen du hadde før du startet med å planlegge det hele. Ikke la planen bare ligge og vandre på skrivebordet eller andre steder, bruk den med en gang du og planen er klar. Unngå å finne på unnskyldninger for å komme i gang, jo mer unnskyldinger du finner på desto mer lyst får du til å gi opp og til slutt har du gitt opp. Resultatet blir samme gamle deg igjen – som du ikke ønsket egentlig!

Få andre med på laget
Hvis det er en oppgave som kan deles med andre så gi gjerne andre tips om det, fortell andre at du skal utføre det og om det er mulighet for at de kan være med deg og gjøre dette sammen. Alle kan sikkert lære av det. Hvis vi tar trening eksemplet igjen: Få med flere som vil trene, noen ganger er det bare en partner folk har lyst på når det gjelder trening, flere, inkludert meg, som synes det er kjedelig å trene alene. Da jeg jogget i skogen i sommeren ifjor, hadde jeg med meg venner som ville også trene, de synes det var kjedelig å trene alene og derfor trente de heller aldri. Etter treningen kunne man snakke sammen og se på de positive resultatene alle hadde fått av den treningen.

Under utføring av oppgaven(e)
Når du har kommet skikkelig i gang, unngå å bli lei av det du gjør ved å tenke på de gode resultatene som kommer på slutten og legg noe inspirerende foran deg, kanskje et bilde av en som jogger eller lignende.

Pris deg selv med (gode) resultater
Når du har oppnådd deler eller hele resultatet så pris deg selv, gled deg over det, vær stolt og tenk positivt om deg selv, den harde jobbingen har gitt deg gode resultater. Dette øker lysten til å satse like godt eller bedre neste gang du skal utføre en oppgave. Hvor herlig er det ikke å utføre noe man har lyst til å gjøre og få det gjort på en måte man selv har bestemt og som man er fornøyd med? Det er ganske herlig følelse :).

Det er bra å feile
Hvis du feiler så ikke skam deg, det er faktisk bedre å feile enn å ikke gjøre noe som helst. Du prøvde jo ganske godt, eller? Hvis du feilet har du lært noe nytt og kanskje må prøve på en litt annerledes måte. Prøv. Prøv. Prøv. Feil. Prøv igjen og feil igjen, prøv igjen, helt til du er i mål. Det er som jeg pleier å si “failure is your friend”.

Fred være med deg!