Hvordan praktisere det du har lært

Ramadan MubarakVi blar oss gjennom mye av lesestoff blant annet bøker, blader, artikler på Internett for å tilegne oss kunnskap også fra lydbøker og video leksjoner. Vi deltar i samlinger for å lære enda mer.

Det må være mye informasjon vi har samlet oss gjennom alle disse kanalene. Og det viktigste av alt: husker vi alt vi har lært? Praktiserer du det i dag?

Vi skal ikke bare tilegne oss masse informasjon uten å transformere oss med det vi har lært. Da kan vi like gjerne la være å lese det hvis vi ikke skal praktisere det. Allah [subhanahu wa ta’ala] liker kvalitet fremfor kvantitet: Han [subhanahu wa ta’ala] liker at du gjør én ting på best mulig måte enn at du gjør to eller mer ting middels bra.

Se for deg selv hva du lærte i sist gang? Hva med forrige uke? Forrige måned? Forrige år? Praktiserer du det i dag?

Bare å lese mange bøker gjør deg kun til en god leser, men ikke til en god praktiserende. Vi har fått en god bok, Koranen, og en god profet [sallallahu alayhi wasallam], men vi blir ikke gode nok fordi vi ikke gjør en god nok innsats.

Hvordan jeg gjør det

Tilegne deg kunnskap via en kanal som du liker best, enten det er å lese bok, se på video eller høre på lyd eller delta i en forsamling. Ikke plukk ut bare det du synes høres gøy ut og skal prøves, men følg med på alle ting som blir fortalt i boka du leser eller lydbok du hører på. Det er viktig å notere hvis du ikke er en som husker alt du har blitt fortalt igjennom den leksjonen. Sett det opp som punktvis. Ha det som mål å praktisere det du har lært gjennom denne leksjonen i en måned eller helt til det blir en vane for deg. Hvis du synes du klarer dette fint så gå til neste leksjon.

Jeg personlig liker å lese bøker. Da kan jeg lett markere og bokmerke tekst som jeg vil frem til. For å praktisere det liker jeg best å tenke nøye over det jeg har lest eller hørt. Notere meg underveis i punktvis. Og det viktigste er å dele med andre, snakke med andre i din familie- eller vennekrets eller skrive om det her på min blogg. Eller Facebook osv.

Det er selvsagt ikke alltid at man vil lære noe nytt hver gang man leser noe. Det er kanskje lett å komme over mye repetisjon av det man har lært. Men det er jo også en god ting å repetere det du har lært med litt annerledes informasjon. Ha alltid mål om hva du har lyst til å lære, da er det enklere å praktisere det, fordi da vet du at har du lyst til og det vil du virkelig ta i bruk i din hverdag.

Her er noen tips til og spørsmål du kan spørre deg selv før du starter med å tilegne deg kunnskap: (Du bør skrive disse ned på et ark/PC)

  1. Hva vet du om det emnet fra før av?
  2. Hva trenger du å finne ut?
    Etterpå:
  3. Hva lærte jeg av det?
  4. Hva kan jeg gjøre bedre neste gang for å lære bedre?

Hvis du klarer å svare på disse spørsmålene, ikke bare i hodet, for da blir de borte, men skriv dem ned på et ark eller på PCen. Ta frem spørsmål og dine svar neste gang du skal tilegne deg kunnskap. Det vil helt klart hjelpe deg med å bli mer fokusert på det du skal gjøre.

The person who reads too much and uses his brain too little will fall into lazy habits of thinking. —Albert Einstein

Nå er IslamBlogg også på Facebook. Der deler jeg korte meldinger om islam og andre ting som inspirer deg. Se her IslamBlogg på Facebook.

Bruk knappene under for å dele denne artikkelen med andre.

One thought on “Hvordan praktisere det du har lært”

  1. Aoa. dette var veldig inspirerende artikkel, ser frem til å lese mer fra deg bror.

Det er stengt for kommentarer.