Hvordan jobbe mer effektiv

Ramadan er over, Eid er over og nå er det tid for høst. blad-host-2008Vi er heldige som får oppleve fire årstider i Norge, ikke fått så mye sommer i år men inshAllah, hvis Allah vil, så vil få det bedre neste år :). Nå er det tid for høst, ikke bare sitt hjemme og grue deg til vinteren, kom deg ut på skogstur og opplev høsten. Jeg har allerede vært på skogsturer og kommer til å fortsette med det. Også mulighet for å ta fine bilder. (Dette bilde tok jeg i høsten 2008).

Jeg sier det med en gang før jeg går på detaljer: Når du først er på jobb så jobb, hvis ikke, slutt fra jobben og finn deg en ny jobb. Utfører vi ikke våre arbeidsoppgaver skaper vi problemer for andre, både kollegaer og kunder. Er du en som kommer seint på jobben, prøver å skulke unna arbeidsoppgavene, utsetter ting, klager på jobben, klager på at folk klager, slutt med alt dette. Husker du ikke da du fikk denne jobben? Du var sikkert veldig glad og takknemlig for at du endelig fikk deg en jobb, selv om det bare er en møkka-jobb så er det en jobb. Du får betalt for det du skal gjøre og ikke det du ikke skal gjøre!

Planlegg arbeidsdagen din allerede dagen før
Vi er kjent med at hvis vi planlegger noe på forhånd vil vi utfører enda bedre. Vi kan bruke denne logikken til å planlegge vår arbeidsdag. Hvis vi planlegger vårt neste arbeidsdag allerede dagen før vil vi være forberedt på det meste.

Det er ikke en forberedelse hvis du sitter oppe sent på en søndag og kommer på at det er jobb dagen etter, men heller stress. Får å komme tidsnok på jobb er du nødt til å stå opp tidlig også, for å gjøre det hjelper det som oftest å stå opp tidlig på en søndag slik at du blir trøtt tidligere. Nesten alle kjenner til dette her men glemmer det og planlegger ikke helgen riktig. Jeg har tidligere skrevet hvordan du kan stå opp tidligere.

Ha en god intensjon i deg om jobbdagen i morgen. Ikke tenk på negative sidene ved jobben din, det øker lysten til å bli hjemme istedenfor å gå på jobb. Tenk heller på positive tanker om jobben din – slik at du får en glede i deg og vil virkelig komme deg på jobb. Hvis du tenker på de negative tankene om jobben din får du lyst til å bli hjemme, dermed ender opp med å ringe sjefen din og si at du er syk med en falsk stemme som høres ut som syk. Her gjør du da en STOR feil: Du svikter din sjef og dine kollega.

Kom tidsnok på jobb
Noen kan ha søvnproblemer andre tror at de har søvnproblemer når de ikke har det. Å sitte foran PCen ut på natta og klage på at du ikke får sove er er ikke søvnproblem. Hvis du ikke er trøtt så bli trøtt. Første tegnet på at du er trøtt er når du gjesper.

For å bli trøtt må du gjøre noe tiltak, jeg blir som regel trøtt bare ved å se på en seng om kvelden. Andre tiltak jeg bruker er å lese et bok, men så er det folk som ikke liker bøker – det er de som ikke skjønner viktigheten av det. Les avis eller et blad  om noe som interesserer deg, her er det viktigst at du leser noe. Lese på PC-skjerm gjør deg ikke trøtt på grunn av all lyset som reflekterer til øynene dine. Jeg sover heller ikke mer enn åtte timer, uansett dag.

Det er fortsatt viktig å ha positive tanker i deg når du har stått opp tidlig om morgen, stå opp tidsnok slik at du rekker å komme på jobb i god tid. Er det mulighet for å gå eller sykle bør du prioriter det. Jeg har erfaring med at de som oftest tar (NSB) tog kommer nesten alltid seint, imens de som bruker buss eller T-bane kommer i tide. Ta heller buss eller T-bane hvis det passer deg. Hvis det er kø osv, så prøv å finne andre måter å komme deg på jobb.

Jeg har to alternativer for å komme meg på jobb, kanskje det er flere men det er to jeg har funnet hittil, hvis det skjer noe med den ene tar jeg den andre veien og kommer fortsatt tidsnok på jobben. Jeg går ut av huset alltid i god tid slik at jeg er på jobb minimum 15 minutter før arbeidstiden starter, det sikrer meg at om det skulle bli noe forsinkelser eller om jeg måtte bruke den alternative veien så rekker jeg fortsatt å være der før arbeidstiden starter. Nå som ramadan er ferdig har jeg begynt å sykle til jobb og det tar meg maks 15 minutter, å reise kollektiv tar en halv time.

Få oversikt over arbeidsdagen din
Hvis du jobber i et større miljø er det greit å få oversikt over hvem som er på jobb. Det er som regel sikkert ikke så mye å gjøre når du kommer på jobb om morgen, da har du god tid til å forberede deg enda mer. Jeg har tidligere nevnt att det er de første timene på dagen som er viktigst, de bestemmer hele dagen din. Hvis du ikke gjør det beste ut av de første timene på morgen vil du ikke få godt resultat resten av dagen – det avhenger fra person til person.

061009morgen

Få oversikt over hvem som er på jobb hvis det kan berøre deg. Sjekk om det er noen som ikke kommer på jobb, syk, ferie osv. Hvis du har god oversikt over dine medarbeidere og arbeidsdagen din vil det bli lettere for deg å jobbe. For eksempel om du trenger nødhjelp til en kollega så vet du om han er på jobb eller ikke, istedenfor at du driver og går kontor til kontor for å lete etter han eller prøver å ringe han. Du vil gjøre ting litt annerledes fordi du vet at han er borte denne dagen.

Ta i mot ordrer

Hvis sjefen din gir deg ordrer ta de i mot så lenge det ikke går i mot dine arbeidsoppgaver. Hvis du ikke gjør som sjefen ber deg om å gjøre ser han allerede dine negative sider og begynner å få annerledes inntrykk om deg som medarbeider. På intervju sa du noe annet og nå gjør du noe annet.

Ikke gjør private ting i arbeidstiden
Du bør unngå å gjør minst mulig av private ting når du er på jobb. Å snakke i telefon når du egentlig skal jobbe blir helt feil hvis du ikke sier ifra til din nærmeste leder om det er greit at du tar deg en telefon – hvis det er noe viktig. Du bør uansett ikke bruke noe av din arbeidstid til private formål hvis det ikke er nødvendig. Å snakke med en venn om hva dere skal bruke helgen til er ikke nødvendig.

Ta jobben din seriøst når du først har fått den, som jeg sa tidligere er du blitt lei så slutt fra jobben og finn på noe annet å gjøre. Det går utover alle andre at du er mindre effektiv på jobben. Det er bare begynnelsen en blir veldig glad for å ha fått jobben men deretter finner man ut at dette ikke var noe for meg. Når dette skjer så finn deg en ny jobb. Det kan være positive sider også ved at du skifter jobb ofte, du vil få mer erfaring og finner fort ut hva du trives best med.

Gi godt inntrykk av deg hele tiden
Du viste et godt inntrykk av deg på intervju og det er derfor de har ansatt deg. Ikke bytt din holdning til noe helt annet slik at de får et annet bilde av deg nå. Med å vise deg som en annet person i virkeligheten svikter du både ledelsen og dine medarbeidere.

Behandle også de andre ansatte helt likt, unngå å missbehandle folk forskjellige selv om de er ikke-muslimer. De har også, forhåpentligvis, et godt bilde av deg fra første dagen din.

Hold løfter
Det er to type løfter vi bør være klar over:

  1. Ærlig løfte: At man sverger på noe som har skjedd i fortiden eller skal skje i framtiden og er sant det man sier.
  2. Falsk løfte: At man sverger på noe usant i fortiden eller i framtiden. Det er ulovlig og syndig siden det er løgn.

Pass på å ikke si falske løfter. Ikke bryt løfter og ikke lov noe hvis du er usikker. På slutten av noe du skal utføre si inshAllah (hvis Allah vil), du trenger ikke å si dette høyt, bare hvisk det til deg selv.

Hva mener du kan gjøres for å jobbe mer effektiv? Skriv det i kommentarfelt under.