5 råd om hvordan gi råd

Profeten Mohammad (fred være med han) sa at ’Religionen er et godt råd’.
Ofte trenger vi å rette på andre når det gjelder Islam, hvis du ser en venn av deg spise forbudt mat eller drikke så vil du raskt påpeke at dette er forbudt og du bør ikke spise det. Noen ganger ordner dette seg men i noen tilfeller blir det krangel. Hvis du forsøker å stoppe en å spise godteri som inneholder gelatin og vedkommende sier det er ikke sant  og spiser det videre så blir du litt irritert og sier at ”tenker du ikke på religionen? Din egoist” – bare for å ta et eksempel!
Det  er allerede blitt negativitet i dette og det blir bare verre…  Det er ganske bra å si at man bør stoppe med det man vet om som er forbudt. Dele kunnskaper og gi råd er en av de beste måtene å lære på.
Her er noen ting vi bør huske på når vi skal gi råd til andre:

  1. Gjør dua. Før du gir råd til en annen, med godt hjerte sett intensjonen din til Allah. Spør Allah om hjelp til det du skal gjøre nå.
  2. Gi råd privat. Ingen liker å motta negative eller kontroversielle kommentarer foran alle sammen. En person liker å få råd privat og ikke foran alle sammen.
  3. Gi råd på en indirekte måte. Istedenfor å si ”Det og det er forbudt!”, prøv å si det på en annen måte som ”Jeg har hørt at det er noe galt i dette, og jeg føler meg ikke komfortabel med dette, kan vi ikke forske litt på dette sammen”? På en slik måte er du mer hørt og forstått og vedkommende er mer åpen nå.
  4. Uttrykk din overbevisning i god karakter med personen. Forsikre deg om at personen du gir råd til er en person som har god hensikt og god moral.
  5. Kommuniser med ”Vi” og ikke ”Du”. Hvis du skal si noe til personen ikke bruk hele tiden at du er det og du er det. Snakk med personen på den måten slik at vedkommende ikke blir snakket ned på eller blir behandlet som en unge. Uttrykk at det er like ille for deg enn det er for dem og sammen finn løsninger og svar på problemer.

Har du forslag til hvordan man skal gi råd? Skriv gjerne kommentar ved å trykke på Skriv kommentar nedenfor.