Hvordan erstatte dårlige Internett vaner med de gode

Vi bruker mye tid foran PC-skjermen og surfer på Internett, uten å vite hva klokken er så har vi egentlig bare sittet og  gjort unødvendige ting som ikke hjelper oss noe særlig, verken med vår Deen (livssyn på islamsk måte) eller hjelper oss med å oppnå våre mål. Aristoteles, var en gresk filosof, han var også innblandet i filosofisk og teologisk tenking i islamsk tradisjon. Han sa “Vi er hva vi gjør gjentatte ganger… fortreffelighet er derfor ikke en handling men en vane”. Dårlige vaner på Internett får oss til å bruke tid på unødvendighet ting vi egentlig ikke skal gjøre, ting vi ikke har bruk for, ting som ikke hjelper oss å oppnå våre mål og heller ikke likt av Allah. Ved å gjenta dette blir vi selv en dårlig person. Det blir dårlige vaner og vi blir det vi gjentatte ganger gjør.


Men en god nyhet: vi kan endre vaner, vi kan erstatte de dårlige vanene med gode hvis du bruker riktig teknikk, jeg har gjort det og andre har gjort det, det har hjulpet meg og andre.

Dårlige vaner
Vaner er som en god seng, lett å komme seg i men vanskelig å komme seg ut av det. Først er det viktig å være bevisst på dine vaner, hva har du gjort gjentatte ganger som har fått deg til å bruke tiden på det du egentlig ikke skal bruke på? Her er noen eksempler:

  • MSN chat el. chat generelt
  • PC eller online spill
  • Mye tid brukt på Facebook og lignende såkalte “sosiale” nettverksteder
  • Nedlasting av musikk
  • YouTube

Kanskje du har annerledes vaner enn de som er nevnt ovenfor her, skriv ned dine egne, nå!

Ikke missforstå meg med de tingene jeg nevnte ovenfor. Man kan fortsatt gjøre gode ting ved å sitte på MSN, har du en god venn som du ikke har pratet med på en stund og spør om hvordan det går og alt det der, er selvfølgelig helt greit. Om du setter av 1 til 2 timers tid i uken til å spille på PC, er helt greit, mener jeg. Om du bruker Facebook og andre “sosiale” nettverksteder til å spre budskap om Islam og Deen er helt greit, mener jeg.

Men jeg påpeker når vi ikke gjør de ovennevnte tingene, men heller sitter foran PC-skjermen og chatter, spiller og surfer på nettsider i flere timer i uken uten å tenke på Deen, det vil være ikke være riktig å gjøre. For det så første lærer du ingenting av det og for det andre hjelper du heller å oppnå andres mål enn dine egne og for det tredje vil dette aldri hjelpe deg på noe positivt vis.

Løsning
Første du må gjøre, jeg har nevnt det mange ganger tidligere, det er å ha et mål, finn ut hva målet ditt er og hvordan du skal oppnå den. Jeg har tidligere skrevet om hvordan du setter opp mål.

Når du først har opprettet mål, er det om å gjøre å oppnå den.

  • Bruk Internett til det, hvis målet ditt, for eksempel, er å trene og gå ned i vekt, så surf på nettsider som er om trening, diett helse og kost osv.
  • Snakk med folk på MSN om de vet om noen trenings tips og/eller kost og helse for deg
  • Meld deg på Facebook grupper som er om trening, mat, helse, kost osv. og få tips fra andre
  • Se trenings motiverte videoer på YouTube
  • Gjør noe hele tiden for å holde deg opptatt med målet ditt

Derimot hvis målet ditt heller er å bli religiøs, hva gjør man da for å bli det? Sitte på MSN og chatte med andre om hva de skal gjøre ikveld og hva de gjorde på festen i går er vel ikke en god idé? La oss for eksempel erstatte trenings målet med Islam, Deen og gjør det jeg beskrev ovenfor så holder du deg opptatt med Islam. Du vil få mer ut av å gjøre disse tingene enn å gjøre noe annet som ikke er egentlig relevant for deg. Du vil få mer glede av å gjøre det, når du er ferdig med å utføre disse handlingene og nærmer deg målet ditt vil du føle at du har gjort en god jobb, du vil føle at Allah er nær deg og du vil rett og slett føle deg bra!

Ta små skritt om gangen
Det er større sjanse for at du oppnår mål hvis du tar små skritt og starter smått med små mål istedenfor å ha et stort mål. Med store mål er det lettere å feile. Det kan også virke demotiverende hvis en feiler et par ganger og høyre sjanse for å havne i gamle vanene sine. La oss si for eksempel at du vil gå ned i vekt X antall kilo. Hvor starter du da? Det første jeg ville gjort var å begrense med å spise utemat og spise mer sunnt, etter ett par uker ville jeg startet med å trene og være mer aktiv enn før, gå tur, trene 3 ganger i uken osv. Fortell andre om målet ditt, på MSN og Facebook, til venner og familie osv. Det vil hjelpe å holde deg motivert.

Når du først er i gang med å bruke Internett på den riktige måten så ta gjerne tur innom nettsider for å spille og logge deg på MSN for å snakke med dine venner. Men pass på å ikke få det til å bli en vane igjen. Sett av kun helger til sånt eller noen noen timer i uken.

Hvis du jobber hardt og oppnår dine mål, vil du en dag inshAllah klare å oppnå dine mål. Lær også andre det du gjør. Har du en i familien eller vet om en venn som har samme vane som deg og bruker mye av tiden sin foran dataskjerm uten å gjøre noe nødvendig? Lær han det du kan og eventuelt jobb sammen og ha samme mål og oppnå suksess sammen. Å samarbeide gjør dette enda morsommere og utføre.

Husk at det er viktigere å like det man må gjøre en å gjøre det man liker.