Hva skjer i en moské (masjid)

I denne artikkelen skal jeg, inshAllah, prøve å skrive om hva som skjer i en moské, heretter kalt for masjid. Det er mange som spør meg om det spørsmålet og jeg ser at mange søker etter det. Det beste hadde vært å besøke en masjid og få være med på en tur inne der. Det er mulig ved å ta kontakt med World Islamic Mission, de har annonsert det på sine hjemmesider.

Følgende skjer i en vanlig sunni muslimsk moské (masjid):

 • Bønn
 • Koranresitering
 • Andre aktiviteter relevant for Islam

Hva er en moské (masjid)

Alle først litt info fra Wikipedia: En moské (arabisk: masjid) er et muslimsk sakralbygg for bønn og koranstudium. Sentrale elementer i en moské er mihrab (en nisje i veggen som vender mot Mekka), minbar (en trappelignende plattform i nærheten av mihrab der den religiøse lederen leder gudstjenester og forretter prekener), dikka (en opphøyd plattform nært bakveggen der legfolk leder gudstjenester fra) og kursi (enlesepult nært dikkaen der Koranen blir lest fra).

Til høyre er det et bilde av en masjid på Grønland i Oslo.

Dette er en av de stedene jeg pleier å be fredagsbønn. For det meste ber jeg på denne masjid, World Islamic Mission (WIM).

Bønn
Muslimer samler seg i masjid fem ganger i døgnet for å be de fem obligatoriske bønnene. Det finnes også andre frivillige bønn, men det trenger man nødvendigvis ikke å samle seg i masjid for å be, man kan ta det hjemme eller andre steder. De obligatoriske bønnene kan også bes hjemme eller på arbeidsplassen, eller der man er, men de må utføres.

Fredagsbønn

Fredag er en litt spesiell dag for muslimer. Alle masjid i hele Norge og andre steder i verden er stappfulle av muslimer for å be fredagsbønn, ihvertfall hvis det er en fridag. Fredagsbønnen er også en obligatorisk bønn for muslimer, unntak er reisende, kvinner og de reisende. På en fredag blir den vanlige bønnen (zohr) erstattet med fredagsbønnen. Det er ikke like mange som samler seg på de andre vanlige bønnene som det er på en fredagsbønn. Det er forskjellige tider for fredagsbønn i vinter og sommer. Her finner du tider for fredagsbønn, de gjelder kun for WIM-moskeen.

Id-bønn

Det er enda en dag som er veldig spesiell for muslimer og det er Id/Eid. Det er så mange muslimer som samler seg i masjid for å be id-bønn at noen masjid er nødt til å arrangere bønnen i to ganger. Begge gangene er moskene stappfulle. Id-bønnen skjer to ganger i året: det ene (Id-ul-adha) etter ramadan (fastemåned) og den andre (Id-ul-fitr) etter ca 2 og halv måneder etter den første.

Ramadan bønn (taraweeh)

I Ramadan er det også en bønn der mange samler seg for, ikke like mange som en id- og fredagsbønn men det er noen. Bønnen skjer etter natt bønnen og varer i omtrent 1 og en halv time. Ramadan er som oftest 30 dager og Koranen er også delt i 30 deler. Målet er at en Imam eller en Qari skal resitere Koranen imens andre står bak og lytter, han skal fullføre resiteringen innen fastemåned er over. Han må resitere den utenat!

Koran resitering/skole
De fleste Koran skolene foregår i en masjid. Hver kveld samles det barn og ungdommer på masjid og resiterer Koran. Når en skal resitere Koran, bør en være veldig nær Koranens ord når man resiterer. Det skal resiteres rolig og ord riktig, det er forbudt å resitere Koranen feil. Derfor er man nødt til å ha en lærer, som oftest en Imam eller en Qari. Har du lyst til å lære Koran? www.iqskole.no.

Andre aktiviteter relevant for Islam
Det er også mye andre ting som skjer i en masjid, det kommer an fra masjid til masjid. Noen masjid har samlinger for unge og vokse der de samles for å resitere fra Koran sammen og andre bøker som hadith (praksisen til Profeten, fred være med han). Mens noen kun har de bønnene og ingenting annet.

I Ramadan er det også andre aktiviteter enn bønnen, når det er tid for å åpne faste pleier ofte noen av moskeene å arrangere med noe mat som dadler, andre frukt typer og drikke som vann og brus. Da er det også mange som samler seg for å bryte fasten i masjid.

Har du andre ting som  jeg har glemt her? Fortell det gjerne i kommentarfelt. Takk 🙂

4 thoughts on “Hva skjer i en moské (masjid)”

  1. @Vanja.
   Takk for kommentar 🙂
   Fine bilder på bloggen din.

 1. Samal Aleykum. Har spørsmå ang. Eid dag ved sluten av Ramadan mnd.

  Hva er det man må gjøre først man kommer inn i moske og etter når selve bønne tiden starter, Takk i forhånd.

Det er stengt for kommentarer.