Har du 1 time til overs?

Hvordan ser en vanlig hverdag ut for deg?

 1. Står opp om morgen og gjør deg klar til skole/jobb
 2. Er på skole/jobb fra 0800-1600
 3. Kommer hjem 1700
 4. Dusjer, spiser mat klokken blir 1800
 5. Etter kl 1800 gjør du noe lekser, eller andre diverse ting.

Du bruker kanskje totalt: 12 timer om dagen, til de viktigste tingene du MÅ gjøre, eller helt vanlige ting som mange andre i verden gjør, jeg også.

Et døgn består av 24 timer! WOW. Hvor lang tid totalt tror du det tar å be om dagen? Jeg regnet faktisk ut min tid, og det tok kun 1 time. Tenk du kan gjøre hva du må/vil de andre 23 timene men bare gi 1 time til Allah om dagen. Ikke bare Allah er stolt av deg, men dine foreldre, søsken, venner og andre diverse slektninger, alle er stolte av deg. Alle bør!

 • Fajr 6 minutter
 • Dhuhr – 15 minutter
 • Asr – 10 minutter
 • Mahgrib – 7 minutter
 • Isha – 23 minutter

Totalt: 61 minutter
Slik ser min hverdag ut

Står opp kl. 0500 om morgen, jeg står ikke opp så tidlig fordi jeg må be, men jeg får gjort mye annet før jeg drar på jobb. Som, lese, rydde, gjøre klar klær som jeg skal ha på meg og gjør klar treningsbag. Sitter litt og hører på noe produktivt eller motiverende taler. Og jeg slipper å stresse hvis jeg skulle våkne kun 30 min før jeg skal ut av døra.

Klokken er 0600: Går på do, vasker meg. Lager mat, spiser det. Børster tennene. Gjør wudu (renselse) (tar kun 2 min), renselse får meg til å føle litt bedre enn hvis jeg bare skulle vaske hendene og ansiktet. Jeg blir mer oppmerksom på hverdagen, og får mer selv-disiplin. Etter wudu, ber jeg, morgen bønn tar kun 6 min for meg. Klokken nærmer seg 0630. Alt det med bønnen (Salah) tok kun mine 8 minutter. Har du ikke råd til dette om morgen?

Etter bønnen er jeg veldig stolt av meg selv, smil på ansiktet, fornøyd gutt som går ut av døra. Prøv det en gang og du vil føle deg bedre.

På jobb, jeg ber når tiden er inne for bønn. Det var ikke vanskelig å få tillatelse til å be: – Hei, jeg er muslim og ønsker å be på jobben, det tar kun 30 min om dagen. Det var helt O.K. for sjefen! Det tilsvarer like mye som folk tar røykepauser, så jeg kan erstatte dette med bønn siden jeg ikke røyker.

Dhuhr tar kun 15 min, jeg ber da på jobben, det er fantastisk å be på jobben. Holder meg litt unna arbeid, sjelen får litt fred og ro.

Deretter kommer det Asr, tar kun 5 min. Enda et pause fra jobben og sjelen for fred og ro. Nå som det er vinter kan det hende jeg ber Maghrib på jobben, siden jeg trener nesten hverdag så jeg ber etter trening på jobben før jeg tar bussen hjemover.

Når jeg er hjemme har jeg kun 1 bønn igjen og det er Isha, den tar litt lenger tid, men det er kun det eneste igjen før dagen er slutt. Etter middagen bruker jeg 23 min til Isha, igjen sjelen får fred og rå etter middagen. Og det er greit for meg som trener, brenner litt kalorier.

Det er totalt bare 1 time av 24 timer, de andre 23 timene kan jeg gjøre hva jeg vil, selvfølgelig det finnes grense for hva man kan, vil og man må. Som Goethe sa Vi får ikke et rikt og lykkelig liv ved å gjøre det vi liker, men ved å like det vi må gjøre!

Det hadde vært fantastisk om det var flere som ga kun 1 time til Skaperen (Allah, Gud) om dagen og får så stor nytte av det selv.

%RELATEDPOSTS%

2 thoughts on “Har du 1 time til overs?”

 1. Salam!
  Ganske inspirisende å lese om din måte å få bønnen til å passe inn. Jeg har selv merket at det faktisk ikke tar så veldig lang tid å be. Vi mennesker er bare giddalause som det heter!
  Alle har en pause på et par minutt, så bare raska på og be! Men jeg må nevne at det finnes bønnerom på f eks uni gjør det lettere for giddalause mennesker å huske bønnen sin. Bønnen er også en fin pause under lesing, alle trenger å komme seg vekk fra bøkene 2 sekund.

  Stå på! syns det er gøy å lese bloggen din!

 2. Hei Sahr.
  Takk for at kommentaren. Fint at du synes det er gøy å lese bloggen min. Jeg prøver å gjøre bloggen mer gøy, og ikke bare kjedelig tekst å lese.

  Har du noe innspill kontakt meg gjerne.

  Jeg har vært på bønnerom (Mausalla) på Universtet i Oslo (UiO). De som er aktive der bør “reklamere” bønnerom litt mer, så flere møter opp. Jeg var der på en fredag og ba fredagsbønn, det var veldig lite plass for så mange muslimske studenter, men det er fint at de ber de andre dagene også. Og ikke bare fredagsbønnen.

  Jeg synes det er fantastisk og nydelig å få tid til å roe hjernen i noen minutter. En time bønn om dagen gjør deg glad 🙂

Det er stengt for kommentarer.