Forskjellige brukere av en masjid

Vi mennesker trenger mer opplæring i hvordan vi skal forholde oss i en masjid (moské). De fleste kjenner til regelen om å ikke peke føttene mot Mekka. Men det er ikke den eneste regelen vi skal passe på. Det er mange flere og etter hvert nå som teknologi har utviklet seg er det mange som for eksempel sitter og prater i telefonen eller sender SMS under khutba/dars (når imamen taler). Jeg mener ikke at det skal bli 100% forbudt, men det er visse grenser der du kan bruke mobiltelefon. Skal komme tilbake til det. Noen småprater og fniser imens det er khutba/dars, andre hilser og vinker ti hverandre.

Different Users of a Mosque
En person leser i koran imens den andre snakker i telefon

Fredags khutba
Under fredags khutba (tale av imamen før fredagsbønn starter) er det forbudt å gjøre noe som helst annet enn å høre på selve khutba, der gjelder det samme regler som man er i salah (bønn). (ref.)

Med andre ord du kan ikke drive og rette opp dine klesplagg hvis de ikke er helt rettet ut, hilse på andre, snakke, holde på med telefon, kikke her og der. Tenk deg at du er i vanlig salah. Enten se ned i fanget eller på imamen ikke andre steder. Du kan gjerne bytte mellom begge to.

Dars
Det finnes noe unntak for dars (kurs o.l. i Islam), de er ikke bestemt av meg eller noen andre men det er lov å bruke skjønn og dømme selv hvilke unntak det er, men… hvis vi hadde skjønt dette og dømt det selv og kommet med en god nok løsning hadde jeg ikke behov for å skrive denne artikkelen. Altså det er vanskelig å dømme selv. Men her er hvordan jeg gjør det.

For det første sørger jeg for at mobiltelefonen min er satt på lydløs. Folk vil neppe slå den av. Man hører ofte under bønnen at det ringer en mobiltelefon og det er veldig irriterende. Så sørg for at den er satt på lydløs.

Det andre er det viktig å ikke små-prate med andre under dars så lenge det ikke er noe viktig. Men det er vanskelig for meg å dømme hva som er viktig for deg. Å fortelle noe morsomt du kom på der og da er ikke så viktig, vent med det; heller følg med hva imamen har å si.

Spør gjerne underveis om det er noe ord du lurer på, jeg mener at det er greit å spørre kun om ord man ikke forstår og heller vente med store spørsmål til dars er over.

Prøv å unngå og ligge på gulvet, man kan fort bli lat av det og da mister man konsentrasjonen. Er du sliten av å sitte på gulvet så sitt litt på stolen, men gjør det uforstyrrede.

Også prøv å unngå og reise deg og gå frem og tilbake i masjid. Hvis du går på toalett, ha wudhu (rituell renselse) og spis noe frukt før dars starter så slipper du disse små forstyrrelsene under dars.

Ellers i masjid
Det finnes en hovedregel for å ha god oppførsel i masjid og det er å ikke snakke om dunya (denne verden, eller det som er nærmest oss). For eksempel unngå å diskutere politikk.

Be to rakah (enheter med bønn) salah når du først kommer inn i masjid. Les litt i koran. Gjør dhikr (påminnelse om Allah swt), gjør dua (appell) til Allah (swt). Og andre gode og religiøse handlinger, snakk med din imam og få tips til hva du kan gjøre, eller les mer i denne bloggen.

2 thoughts on “Forskjellige brukere av en masjid”

  1. Kjempebra at du tar opp dette temaet bror; vi opplever hver eneste fredag at disse reglene brytes og det er visst vanskelig å få de til å gjelde. Det er alvorlig, for dersom vi ikke klarer oppføre oss under khutba en gang i uken, er det et bevis på at vi ellers heller ikke oppfører oss som vi burde i moskeene. GULP. Busted. Jeg håper mange leser innlegget ditt, og at dette vil få ringvirkninger omkring i landets moskeer. Vi må alle ta oss selv i ørene (inludert meg selv!) om at vi skjerper oss fremover, at vi overholder reglene for besøk i Allahs hus. Jazak Allaho khair for et viktig tema, wasalaam.

    1. @Rahma.

      JazakAllah Khair for kommentar. Det er viktig at når man er i masjid at man ikke snakker om dunya men heller om deen. Hvis man sitter med kjente folk i masjid så er det lett å si noe lavt i øre og fortsette andre diskusjoner. Derfor velger jeg av og til og sitte alene (med ukjente folk), da slipper jeg å snakke med de kjente eller de snakker ikke med meg. Hvis noen prøver å si deg noe under khutba f.eks. er det fint at man bare kun sier hysj til dem, det vil ikke være frekt i det hele tatt i virkeligheten. Etter endt khutba kan man fortelle dem hvorfor man ikke skal snakke under khutba eller ellers i masjid.

Det er stengt for kommentarer.