Flere karrierer i livet

Som unge hører vi alle spørsmål som, Hva skal du bli når du blir voksen, så, vi ble voksne velger en karrière og jobber med det en stund. Men så hva? Er valget vi tar ved 20-årsalderen bindene til vi blir 65 år? For mange er det dette som egentlig skjer, og det er helt greit hvis du tar valget bevisst. Men det er ingen lov som sier at du må bare velge én karrière og holde deg kun til den til du pensjonerer deg. Du kan fornøye deg med mange forskjellige karrièrer hvis du velger å gjøre det. Mange velger å gjøre dette ved tilfeldigheter (f.eks. når de mister en jobb), men du kan også velge å gjøre det selv.

Noen ganger blir unger lammet når de møter øyeblikket der de må velge en livstidskarrière. Å velge kun en ting for dem betyr å overse alt annet. Hva med om du har forskjellige interesser?

Velg et karrière og start med den. Gå inn i den med forventningene om å mestre det, men velg gjerne noe annet hvis det blir uinteressant for deg eller om du bare begynner å kjede deg i den første. En karrièrebytte vil ofte gi deg mye mer vekst enn å gjøre det samme hele livet.

Her skal jeg dessverre ikke lære deg å bli så flink som Leonardo, om jeg skulle prøve hadde jeg ikke ha klart det allikevel :P. Men hvis vi betrakter Leonardo da Vinci, en av de geniale personer i alle tiders. Hans interesser var maler, ingeniør, arkitektur, astronomi, paleontologi, anatomi, geometri, matematikk, fysikk, dynamikk og metafysikk (wikipedia). Disse forskjellige interessene gav ham vell fordi han var i stand til å bruke sine vitenskapelige kunnskaper til å forbedre hans kunst (mer realistisk og presist kunst) og hans kunstige evner til å forbedre hans vitenskap (detaljert maleri og diagrammer).

Men istedenfor for å prøve 10 forskjellige interesser med en gang, prøv å fokusere på en eller to om gangen. Men ha mulighetene åpen slik at du kan skifte spor når du vil. Hvis du f.eks. elsker kunst og musikk og medisin men kan ikke finne en løsning slik at du kan kombinere dem sammen i en karrière, prøv å følge en i din 20-årsalderen og 30, andre i 40 og tredje i 60-årsalderen. Du blir aldri for gammel til å få i deg kunnskap :).

Når din alder vil skifte. Er det mer sjanse for at karrièren du velger ved alder 20 vil være mindre interessant når du blir 35. Selv om du måtte bruke masse penger på å gjøre noe annet, er det vært med et forsøk. Pengene gjør deg ikke lykkeligere uansett så lenge du ikke liker å gjøre det du vil. Folk rundt deg kan plage deg når du bytter karrière, men ikke la dem komme i veien for deg. Gjør det du har lyst til.