Få suksess i livet ditt – Hvordan sette mål

I mitt forrige innlegg skrev jeg om meningen med livet DITT. Her skal jeg prøve å hjelpe deg med å sette opp mål noe som er fortsettelse av forrige innlegg. Hvis du ikke har lest forrige innlegg bør du gjøre det før du leser videre. Det er to ting som jeg vil at du skal ta hensyn til før du setter i gang med målene dine – det er å sette av tid og tålmodighet. Les først alt nedenfor før du starter med å opprette mål.

Å sette mål kan gjøres ganske enkelt, men jeg skal forklare det litt detaljert slik at du ikke får store problemer med å sette mål. Jeg vet ikke hvilken situasjon du er i så hvis du skal sette mål og det ikke passer deg så spør heller meg hvis det er noe du sliter med. Enkleste måten du kan sette mål på:

  1. Skaff deg noe å skrive på og med
  2. Skriv hva du vil i livet ditt
  3. Sett dato når dette målet skal være oppnådd
  4. Og prøv å oppnå det

Det er egentlig alt. Her er en detaljert prosess:

Å sette mål bør ikke være vanskelig, her skal jeg prøve å forklare hvordan du kan gjøre det. Først må du vite hva er ditt største mål? Hva vil du gjøre om 1 år? om 5 år eller om 15 år?

For noen kan det være å tjene penger og for andre kan det være å gå ned i vekt ila. neste år for eksempel.

Sett klare mål

Sett klare mål, klare mål er viktig. Setter du ikke dine mål kaster du bort tiden din på å oppnå andres mål. Det er ikke mange som har kunnskaper om å sette mål, det blir ikke lært så mye eller ikke noe som helst på skolen om dette. Dette er noe du må gjøre selv, ha fokus på en ting først og prioriter det. Mange setter ikke mål fordi de er redd for å feile, eller tror at de vet at de feiler eller ikke oppnår mål og andre vet ikke noe om hva mål-med-livet er engang. Theodore Roosevelt sa “I hvilken som helst øyeblikk av avgjørelse, det beste du kan gjøre er det riktige, den nest beste du kan gjøre er å feile, den aller verste tingen du kan gjøre er å ikke gjøre noe”. Å sette mål så feile er bedre enn å ikke gjøre noe som helst. Hverdag som går er feiltakelse hvis du ikke vet hvor du går. Hvis du ikke har mål, har du sikkert hjulpet andre med å oppnå deres mål. Den kebab-sjappen, TV reklamer og aksjehandlere er veldig glad for det. Hvis du ikke bestemmer deg for hva du virkelig vil, så har du bestemt for at andre skal bestemme din fremtid, og det er alltid en feiltakelse.

“Nå skal jeg tjene mer penger” eller “starte eget firma” er ikke mål. Mål er et spesifikk klart definert og i klart målbar tilstand.
Når du setter mål vær detaljert og spesifiser dato og ev. tid. Ikke skriv til sommeren skal jeg gå ned 10 kilo. Men skriv 30 Juni 2008 HAR jeg GÅTT ned 10kg. Forestill deg som om du har oppnådd målet ditt allerede. Mål bør alltid være i present form.

Mål som ikke er skrevet ned er ikke mål

Ja, mål må være skrevet ned, ikke bare ha det i hodet. Sitt ned bruk tid på hva dine mål er og skriv dem ned. Ranger dem etter viktigste og nest viktigste etter.

Du vil se en målbar forskjell i livet ditt første dagen din når du har skrevet klart og forpliktet mål, selv om noen første forsøk ikke er helt perfekte. Du vil være i tilstand til å ta avgjørelser mer kvikt fordi du vil se om de beveger seg mot eller fra dine mål. Fokuser og følg dine mål, gjør alt for å oppnå dine mål.

Hva vil skje med meg når jeg har oppnådd mål- skriv ned

Sitt ned uten noe TV, eller andre forstyrrelser ved siden av. Sett deg helt alene i ca 15-30 min, og tenk: Hva vil skje når du har oppnådd målet? Skriv det ved siden av målet ditt. Har du flere mål, så tenk på et svar til alle dine mål. Hva vil skje hvis jeg har oppnådd med å gå ned i vekt? f.eks.

Hva må gjøres for å oppnå mål?

Når du setter mål, så ikke bare skriv dem og håp på å gjøre det. Men planlegg også hvordan du skal utføre de. Skriv handlingene du skal gjøre for å oppnå et mål.

Eksempler på mål

Mål 1
30.jun.08
Har jeg gått ned 20 kg
Handlinger: Må trene regelmessig, spise sunt, og holde meg unna kebab/junk-food/ute mat, godteri, sjokolade etc.
Resultat: Jeg veier 80 kg nå, føler meg bedre, lever sunt liv

Mål 2
31.des.08 Har jeg spart 100 tusen kroner
Handlinger: Må spare mye penger, ikke bruke på unødvendige ting, holde meg til mål, for å klare å spare 100 tusen på et år må jeg spare 8 tusen per mnd.
Resultat: Blitt flinkere til å spare, penger til å spare til leilighet, fortsette med slike sparinger

Mål 3
1.okt.08
(ramadan måned) skal jeg bli religiøs
Handlinger: Begynne å små be, tenke litt mer på religionen, gjøre meg klar til ramadan, faste alle dagene, besøke moske, forandre miljøet rundt meg, lære mer om Islam.
Resultat: Blitt religiøs, ber bønn hverdag 5 ganger om dagen. Føler meg mye bedre.

Hvis du setter målene dine slik som beskrevet ovenfor og jobber med de regelmessig vil du inshAllah (hvis Gud vil) klare å oppnå alle dine målbare mål.
Har du et mål som er over lengre periode, i eksempel ovenfor er det mål 2, hvis det er mulig så del det inn. Jeg har delt mål 2, for å spare 100 tusen på et år må man først spare 8 tusen kroner, så eksempelet vil heller spare 8 tusen først.

Ta med målene dine overalt, skriv det på et ark og ha det i lomma/veska/lommebok hele tiden. Gjennomgå dine mål minimum en gang i uken. Start med å finne på 10 mål. Og skriv dem ned.

Konklusjon og oppsummering

Skriv ned dine mål i present form, sett deadline og skriv hvilken handlinger du må gjøre for å nå målet. Prioter dine mål. Skriv også hva som skjer (med/for deg som regel) når du har klart å nå målet ditt. Vær opptatt, gjør noe hele tiden for å nå målet ditt. Vær mål orientert, gå gjennom dine mål ofte. Ha med de skrevne målene dine på deg hele tiden, enten i lomma eller i veska.
Bruk en dag på å tenke over dine mål, skriv det ned etterhvert som du kommer på hva du vil med livet ditt. Du behøver ikke å tenke på: Jeg vil reise til Tyrkia men har ikke penger så det dropper jeg. Skriv ned alt, skriv ned det alt du kommer på, ABSOLUTT alt.