Ba før men sluttet? – Her er veiledning til hvordan du kan starte igjen

Koran 2.238: Pass på bønnene, også den midtre. Stå for Gud i ydmykhet.

Jeg har møtt flere folk som ba før men så sluttet de. Nå har jeg undersøkt litt hvordan du kan starte igjen. Her er veiledning du trenger for å komme i gang igjen med bønnen.

Organiser hverdagen din

Det er viktig å organisere hverdagen, og ikke bare ta det som det kommer. Det er selvfølgelig ingen som vet hva som skjer når du tar neste skritt, men det er mulig å organisere din hverdag slik at du gjør det du må.
Hvis du bare vil vite hvordan du kan starte igjen, hopp over første delen.

Del 1. Hva fikk deg til å slutte?

Hvis du ikke har penn/papir på deg nå, bla litt lenger ned her på siden og du ser kommentar felt, ta notater i den og fjern det etterpå, hvis du vil.

Først, vi finner ut hvorfor du sluttet?
Hva fikk deg til å slutte å be? Det er ikke så viktig at du må vite dette, men hvis du klarer å finne det ut så kanskje du klarer å slutte med det og erstatte med bønnen, det er også greit for å få det oppsummert litt.

For eksempel, opptatt med:

– Arbeid (Alt for mye å gjøre på jobben, og lite tid til bønnen, og heller ikke mulighet/lov til å be på jobben)
– Utdanning (Alt for mye lesing/lekser lite tid til bønnen, og heller ikke mulighet/lov til å be på skole)
– Venner (Har for mange venner på besøk eller blir invitert, og er mye med dem, derfor ikke tid til bønn)
– Familie (Familie problemer, for mange barn å passe på, må være hele tiden med familie og derfor ikke tid til bønn)
– Aktivitet/Sosialt (Trener mye, driver med sport hverdag og hele tiden, alt for sliten når jeg er hjemme eller etter utført aktivitet, derfor ikke tid til bønn)
– Annet (Driver med noe som holder meg opptatt hele tiden og derfor ikke tid til å utføre bønnen, eller andre “problemer”.

Eller sluttet du bare fordi det ble for mye for deg?
Husk at du får ikke den ekte smaken av religionen Islam før du liker det fra innsiden og ikke bare for å vise andre at du ber og er muslim.

Koran 5.55: Venner dere kan satse på, er kun Gud og Hans sendebud, samt de troende som forretter bønnen og gir det rituelle bidrag, idet de bøyer seg for Gud.

Ting tar tid

Det tar tid før man venner seg til noe nytt,. Du må gi litt tid til religionen også.

Del 2. Hvordan begynne igjen?

Alt er mye bedre hvis vi skriver det ned, har du en super-hjerne så bare prøv å husk dette:
Lag en ukes plan, skriv inn hva du gjør hver dag.

Eksempel med “Amir”.

Skal vi se om Amir får tid til å be. Amir må få 1 time ekstra om dagen til å utføre bønnen, det tar kun 1 time om dagen å be alle bønn til sammen. Amir bør klare dette.

Fajr

Amir skal på skole hverdag kl. 0800. Han våkner vanligvis 0600, så rekker han akkurat å gå ut av døra, siden han må be så skal han opp av senga kl. 0550, fordi tar kun 6 minutter å utføre bønnen.

Dhuhr

På skolen har de ikke noe bønne rom, og heller ingen som ber. Amir må spørre rektor/rådgiver om å få et rom der han kan utføre bønnen som tar 15 minutter. Og han må også få fri 15 minutter om dagen for å be, dette skal være mulig å få lov til, derfor Amir spør rektor på skolen. (Er du på jobb spør du sjefen din)

Asr

Amir slutter kl 1530 fra skolen, i vinteren kommer Asr bønnen i skoletiden, han må få 5 minutter til det også, ved å spørre om rektor dette med det samme, får Amir lov til det. Siden Dhuhr og Asr ikke har stort mellomrom når det gjelder tid, klarer Amir å ha Wudu fra Dhuhr til Asr.

Maghrib

Siden Amir slutter kl 1530, rekker han å be Maghrib med det samme han kommer hjem. Hadde han ikke rukket dette som f.eks. i vinter må han få lov til å be på skolen.

Isha

Fantastiske 23 minutter før Amir legger seg utfører han Isha-bønnen. Og hverdag som går for Amir blir bare bedre og bedre.

Hvis vi tar frem våre eksempler igjen:

– Arbeid (Spør sjefen din om du kan få tid til å be, de fleste sjefer vil gi deg lov, hvis det er vanskelig spør om du kan få jobbe 1 time ekstra gratis, jobbe 2 timer gratis hvis du får lov til å be, de fleste vil si ja. Får du fortsatt ikke lov, så bytt arbeid, bønn er veldig viktigere)
– Utdanning (De fleste skoler/rektorer er veldig glade for at elever heller utfører bønn istedenfor å lage gjenger og/eller bråke)
– Venner (Ikke religiøse tenker slik: Jeg må få flere venner hit så vi kan spille kort-spill og ha det gøy. De religiøse tenker slik: Når skal disse vennene mine gå så jeg kan få utføre bønnen min. Tenk heller som en religiøs person. Som Zig Ziglar sier: You become what you think you are)
– Familie (Gi litt mindre tid til familie og mer til Allah, vil du det klarer du det, vil du ikke klarer du det ikke, daaah)
– Aktivitet/Sosialt (Det er fullt mulig å utføre bønnen der du er, så lenge du passer for reglene som skal være for å utføre bønnen, f.eks. rent sted)
– Annet (Organiser hverdagen din)

Lurer du på når du kan få tid til bønnen selv om du er opptatt hele tiden, spør om råd, under i kommentar feltet.

Relaterte:

%RELATEDPOSTS%