Bønnerop

Det begynner virkelig å bli kjedelig etter å ha sittet hjemme i de siste dagene. Jeg skal nemlig bytte jobb, men venter på å starte på den nye jobben.

Var et minisekund unna med å falle på bakken idag før jeg skulle åpne bildøren, heldigvis gikk det bra, men jeg må si at jeg ble varm. Kjørte avgårde til moské for å be bønn. Da jeg ankom moskeen så jeg masse sko nede, begynte å lure hvorfor det var så mange mennesker på moskeen idag, altså vanlig dag på Dhuhr (middags bønn)… Imamen hadde startet og var i første rakat, jeg så bak og opp og der satt det mange studenter. jeg småløp bort til bønnrekken og stilte meg ved en annen person som sto i bønne. Det pleier å komme studenter til moské på besøk for å lære om Islam. Da skjønte jeg hvorfor det var så mange sko idag. Bønnen var i gang og alt var helt stille der så kommer jeg løpende og litt bråkete og jeg synes noen av studentene fniset av meg. Men heldigvis rakk jeg bønnen.

Før hele bønnen starter i det hele tatt er det først noe som kalles for Adhan (uttales azan), bønnerop. Man roper, på en måte, at det er tid for bønn. Hvis du noen gang har gått forbi Grønland i Oslo på en fredag ved ettermiddags tid, har du kanskje hørt Allah-o-Akbar-lyder, det kommer fra moskeen og det kalles for Adhan.

Det er forskjellige måter på hvordan Sunni muslimer og Shia muslimer gir bønnerop. Se Wikipedia.

Her er et eksempel på en bønnerop, med engelsk oversettelse. (YouTube video)

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=QK1mZs0kCvI]

Hvis du ikke kan se videoen klikk her for å se den på YouTube

2 thoughts on “Bønnerop”

 1. Salameleikum. jeg er litt usikker på den attehiyato lillahi………… kan du skrive den sånn at jeg bare vet at den jeg leser er riktig. ?
  takk

  1. Wallaikom asslam.
   Du kan se denne video på YouTube:

   Bla frem til 06:10 så kan du høre følgende:

   At Tahiyyaatu lilaahi was Salawaatu wat tayibaatu
   As Salaamu ‘alaika ayyuhan nabiyyu wa rahmatul laahi wa barakaatuh
   As Salaamu ‘alainaa wa ‘alaa ‘ebaadillaahis saaliheen,
   (Løft høyre pekefinger) Ash hadu allaa ilaah ilallaah
   (legg ned høyre pekefinger). Wa ash hadu anna Muhammadan ‘abduhuu wa rasuuluh

Det er stengt for kommentarer.