8 tips til hvordan du kan spare tid i din hverdag

Nyåret har allerede startet, så ikke vent med å oppnå målet ditt. Utfør de nødvendige handlingene som kreves for at din mål skal bli oppnådd allerede nå før det er for seint. Husker du ikke sist gang? Du tenkte nok, “har et helt år, det er nok tid”. Men før du vet ordet om det er året omme og der sitter du uten noe suksess!

Denne artikkelen ga meg inspirasjon fra en av Sahabas sitat, Hazrat Umar (radhi Allahu anho) sa: ikke utsett dagens arbeid til i morgen. Hvis det er noe som skal utføres i dag så gjør det i dag og ikke i morgen. Hvis du har et liv blanding av familie, jobb og kollega vil denne artikkelen være til hjelp for deg, inshAllah.

Hva vi kan gjøre for å spare tid i vår hverdag.

Hvorfor spare tid?
For å få nok til ibadaah (tilbedelse til Allah), få nok tid til familie/venner, få nok tid til det mest viktigste, eller bare ha nok tid til deg selv!

Før jeg deg gir åtte tips om å spare tid må du vite om du har nok tid til alt du gjør i din hverdag. Ha med deg en penn og en papirlapp der du fører hvor mye tid du bruker på dine aktiviteter på en dag.

Organiser den på den beste mulige måten. For eksempel hvor mye tid bruker du på skole/jobb? hvor mye tid bruker du på å reise fra/og til skole/jobb? Hvor mye tid bruker til å handle på butikken? Hvor mye tid bruker du foran TV-en? Hvor mye tid bruker du på å gjøre skolearbeid/lekser hjemme? osv. Når du har organisert et slikt tidsplan, finn ut om du virkelig har tid til det unødvendige av disse tingene du har ført opp. Enten må du kutte det ut eller bruke mindre tid på det. For eksempel bruker du en time foran TV-en og det er årsaken til at du ikke rekker å gjøre en viktigere ting så kutt ut TV-titting eller eventuelt sett det ned til en halv time istedet.big.chill.clock

 1. Planlegg dagen din. De fleste bruker 80% av tiden sin til å gjøre 20% av aktivitetene de skal gjøre på en dag. Planlegg dagen din på morgen eller når din dag starter og ha oversikt over hva og når du skal gjøre noe. Jeg planlegger dagen min slik at jeg har 20% av dagen min til fri, med det kan jeg få gjort mindre viktige ting og eventuelt ha rom for nød eller avbrytelser.
 2. Våkne 30 min tidligere. Å bare stå opp en halvtime før en du gjør til vanlig kan hjelpe deg med å ha en halvtime ekstra til å gjøre noe på en ordentlig måte. Det kan redusere det stresset du får hver morgen. Starte dagen uten stress bør være en god ting :).
 3. Pakk lunsjen din om kvelden. Får du ekstra dårlig tid på morgen kan du pakke lunsjen din før du legger deg for å sove. Jeg har som regel god tid på morgen og får tid til å lage, spise frokost og pakke lunsjen min. Men jeg er en person som står opp (veldig) tidlig på morgen. Du kan også gjøre andre nødvendige ting om kvelden som du gjør på morgen.
 4. Handle en eller to ganger i uken. Hjemme hos meg handler vi kun en eller to ganger i uken for å slippe å dra til butikken hver dag. Det hender at det blir noen småturer til butikken men da er det ofte et par ting som skal kjøpes, noe som tar veldig lite tid. Med det samme kan du som har ekstra dårlig tid planlegge dine middagsmåltider for en hel uke og utifra det handle alt og ha det klart hjemme. Vi pleier som regel å lage ekstra mat som kan legges i kjøleskap og spises dagen etter. Det er ikke nødvendig at man må lage nytt måltid hver dag.
 5. Organiser huset. Jeg har organisert alt slik at det er lett for meg å vite hvor ting ligger. For eksempel i øverste skuffen har jeg viktige papirer, hvis jeg skal lete etter noe ser jeg først der og det eneste stedet. Trenger jeg en ledning til noe så vet jeg at den ligger i nederste skuffen, der det kun er ledninger og elektroniske ting. osv. Få også andre i din familie til å være organiserte slik at det kan spare deres tid også.
 6. Kast reklamer, regninger og papirer når du er ferdig med de. Jeg beholder som regel aldri reklamer og andre papirer jeg får på døra. For det første har jeg merket postkassen min med “Uadressert reklame – NEI TAKK”. Få deg en slik klistrelapp på Posten og klistre den på din postkasse. Det er herlig å slippe unna så mye søppel. Men fortsatt får jeg noen reklamer på døra. Det synes jeg er greit, det er kun en eller to ganger i uken og er som oftest nyttig. Er det noe jeg vil ha derfra fører jeg det på mobiltelefonen og kaster reklamen. Det samme med regninger, jeg betaler de og kaster de. De fleste av mine regninger skjer automatisk via nettbank. Er det andre brev som kommer, scanner jeg dem og har dem på Internett og har tilgang til dem fra hvor som helst i verden.
 7. Ikke ta med jobben hjem. Jeg vet om noen som tar med arbeidet sitt hjem og jobber hjemmefra fordi de ikke rekker det på arbeidsplassen. En ting er greit om du elsker å gjøre jobben din og har mye frihet på jobben kan du gjerne jobbe litt hjemmefra også. Men ikke la det bli stress for deg. Ikke jobb hjemmefra og ikke gjør hjemmeting på jobben.
 8. Reduser teknologi bruk. Forsøk å la være å bruke datamaskin hvis du ikke har noe viktig å gjøre av og til. Reduser mobilbruk. Osv.

Etterord

Når man lærer seg noe nytt tar det litt tid før en mesterer det. Å feile er VELDIG bra så lenge man lærer av sine feil. Hvis din plan ikke fungerer slik som den skal gjøre så ikke kutt den helt ut, men lær av dine feil du gjorde sist gang og ikke gjenta dine feil om og om igjen. Lær av dem. Det går helt greit om du en gang så for mye på TV og ikke fikk lagt deg før seint om natta og neste dag endte opp helt katastrofalt og stressende. Men lær av det og ikke gjenta denne feilen.

Når du først starter med noe ikke gjør det alt for fort slik at du blir ferdig med den raskt for å få gjort det neste du skal gjøre. Bruk god tid på det og lever kvalitet. Bare husk å stå på!

4 thoughts on “8 tips til hvordan du kan spare tid i din hverdag”

 1. Salam. Jeg synes du er veldig flink til å skrive artikler og dele disse tipsene, jeg liker spesielt dine råd artikler =) jeg har lært utrolig mye av bloggen din. MashAllah, stå på!!!! gleder meg til å lese mer fra deg bror muslimbloger.

  Mvh
  Noor

 2. @Noor. JazakAllah khair for kommentaren søster Noor.

 3. Salam, må si at du har mange spennende artikler. Dette er absolutt en blogg som skal følges. 🙂

Det er stengt for kommentarer.