7 tips til den som søker kunnskap

Imens jeg driver og hører på NRK P2 sin program, Sakprosa, ser jeg ut av vinduet. En eldre mann kom med en pose full av brødsmuler, hellet det i parken og gikk. Det var ingen fugler eller noe som helst i nærheten. Plutselig kom det en fugl fra ingensteds, deretter kom det to, også tre, fire og plutselig ble det mange. Helt fantastisk hvordan de klarer å finne ut hvor de finner mat. Etter at disse 8-10 små fuglene hadde samlet seg og begynte å spise disse brødsmulene kom det noen større fugler. Jeg forstår ikke fuglspråk men jeg klarte å se at de kranglet om hvem som skulle ha maten, selvfølgelig de store bøllene vant, og de små fuglene måtte forlate stedet. Kjipt! Det er vel slik det fungerer når det gjelder oss mennesker også, eller hva?

Jeg tar noen klassetimer på Minhaj moské hver søndag, det er helt basis om Islam. Jeg kom på at jeg kunne skrive blogg innlegg om det, ikke om fuglene men om hva som er viktig for meg og deg når vi skal søke kunnskap. Her er noen tips:

  1. Forberedelse. Først av alt er det viktig at vi er forberedt. Det er viktig at vi virkelig brenner for det vi skal lære om, ikke bare gjøre for at du må gjøre det, slik intensjon er ikke godt nok. Du må like det du må gjøre. Hvilken forberedelse en skal gjøre avhenger av hva slags kunnskap en skal søke. Det er viktig å ha høy Niyat (intensjon) for kunnskapen du skal søke etter.
  2. Mål. Hva er målet med det jeg skal lære meg? Hvor vil jeg hen? Er det kun for personlig bruk eller skal jeg lære dette videre til andre? Still deg slike spørsmål og få et klart bilde av hva som er målet ditt for det du skal lære deg.
  3. Adab. Adab er arabisk ord, ikke lett å oversette til norsk eller engelsk men det betyr at en er høflig mot andre og alt annet. Vi må respektere vår lærer, våre bøker og medstudenter. Det er viktig å ha Adab når du skal søke kunnskap. Det er som Imam Zakariya al-Anbari en gang sa: “Kunnskap uten Adab er som ild uten tre og Adab uten kunnskap er som en ånd uten kropp”.
  4. Ta notater. Ikke bare slurve med notatene, ta notater av viktige ting. Bruk piler, buer, eller annet form for ikoner for å lage huske bedre. Hjernen vår husker bilder bedre enn ord. Jeg pleier som regel å lage tankekart med noen ikoner. Du kan lage noen diagrammer, tankekart eller hva som måtte passe deg best.
  5. Still spørsmål. Å sitte i en time uten å skjønne noe men bare vente på at klokken skal gå fortere slik at du kan komme deg ut. Forstår du ikke noe så still spørsmål, det er ikke flaut å spørre; ingen spørsmål er dumme eller teite. Det du lurer på kan hende noen andre også lurer på det samme. Still spørsmål på en riktig måte.
  6. Repeter. Repeter det du har lært deg, gjennomgå med dine egne ord og forklar det til noen det du har lært. Enten det er din venn, søsken eller hvem som helst, hvis du diskuterer det du har lært vil det også hjelpe deg å huske bedre. Gjør det lille ekstra arbeidet for at det skal sitte godt i hjernen.
  7. Gjør litt og litt hver dag. Selv om du ikke har mye tid ti å lese om det du har lært, så les litt i hvertfall. Hold deg litt opptatt med emnet hver dag. Da er du veldig godt forberedt til neste time kommer.

Med en gang jeg var ferdig med å skrive dette fikk jeg en e-post, der følgende var skrevet:

Livet gir oss mange muligheter til å lære leksjoner.
Vi kan prøve å lukke våre sinn men leksjonen vil ikke bli satt bort for lenge.
En ny opplevelse av samme leksjon fil omgi oss til vi observerer og håndterer situasjonen.

Vi må innse 3 ting:

1. Alle våre utfordringer er bare muligheter for personlig vekst.

2. Hver leksjon gir oss en gave og når vi lærer leksjonen vil vi få belønning.

3. Ingen utfordring kommer som tidligere leksjoner ikke har forberedt oss på.

Lykke til