7 forberedelse tips til Ramadan

Ramadan er her om drøye fem dager. Noen bekymrer seg for hvor mye de må sulte og tørste, siden de ikke får mat eller drikke fra litt før soloppgang [suhoor/sehri] til solnedgang [iftar]. Andre er bekymret for hvordan de skal klare seg igjennom dette i 30 dager med jobb eller skole. Noen har også “smarte” triks som å sove hele dagen eller se på filmer for å holde ut til solnedgang…

Men mange glemmer at Ramadan, fastemåned, ikke bare handler om å faste med mat og drikke, men det gjelder også øynene, ører, tunge, hendene, føtter, og stort sett hele kroppen… både innvendig og utvendig. Med det indre menes tanker, lyst, nytelse osv.

Det er hvor mange gode gjerninger [amal] vi gjør i Ramadan som kommer til å telles og ikke hvor lenge vi klarte å holde ut med mat og drikke. Ramadan er ment som en spirituell måned.

Ramadan handler om å fokusere på å delta i samlinger [ijtima], sånn som i moskeer eller andre steder, f.eks. bønnen [taraweeh] og bryte fasten med andre muslimer som familie/venner. Men Ramadan handler også om å fokusere på seg selv, personlige egenskaper. Spesiell den relasjon man har mellom seg og Allah [subhanahu wa ta’ala].

Her er noen tips for dette:

 1. Les Koran hver dag. Uansett om det er en side eller en setning så gjør det hver dag. Det er spesielt anbefalt å gjøre dette etter fajr bønnen. Fordi det er sunnah.
 2. Utfør noe sunnah hver dag. Gjør noe sunnah hver dag, selv om det er så lite som å smile. Tre ting jeg vil ha fokus på i denne Ramadan er: 1) Dua før og etter maten. 2) Dua før jeg legger meg og dua når jeg står opp. 3) Dua når jeg forlater huset og kommer inn i huset.
 3. Almisse. Gi sadaqah. Hvis du gir mer enn vanlig i Ramadan er det mer verdt. Alt du gjør av det som er obligatorisk [fardh] telles det 70 ganger mer i [thawab/sawab]. Gi litt hver dag eller hver uke.
 4. Les durood (shareef). Prøv å lese durood hver dag. Regelen er at man bør lese 100 ganger om dagen, eller 100 ganger om morgen og 100 ganger om kvelden.
 5. Salah. Ramadan er den beste og enkleste måten en kan fikse sin salah på. Med fiksning mener jeg at man bør ha mer fokus [khushu] i sin salah. Les artikkel her om hvordan du kan oppnå khushu i salah. Enkle tips om det er, a) husk at når du ber så snakker du direkte til Allah [subhanahu wa ta’ala]. b) gjør dua etter salah for at din salah skal bli enda bedre, ikke gjør dua etter salah kun for dunya og annet, men for at din salah skal bli perfeksert,
 6. Be om tilgivelse. Start allerede i dag! Allerede nå! Og tenk på hva du vil endre ved deg. Be om tilgivelse for synder du har begått og vil bli kvitt etter ramadan også og som du aldri vil returnere til. Selv om du begår samme synd etter Ramadan så be om tilgivelse igjen, det er en måte å bli kvitt synden på. Hvis du begår synden og fortsetter uten å be om tilgivelse vil det ikke gi deg noe motivasjon, fordi tanken din er at jeg kommer til å gjøre dette på grunn av avheninget. Men ber du om tilgivelse så vil du huske at du har bedt om tilgivelse for denne synden og når du skal til å begå den om igjen vil du tenke litt om…
 7. Dhikr. Gjør litt dhikr hver dag, å be og lese durood er også dhikr, men å sitte alene bare for deg selv og tenke kun på Allah fra hjertet ditt i 5-10 minutter vil gi deg gode resultater for hvor nærmere du kommer Allah [subhanahu wa ta’ala].
Til slutt: Gjør dua for at du gjør dette også etter ramadan, etter hver handling bør du gjøre dua for at du fortsetter med dette etter ramadan også. Når du gjør dua vil Allah [subhanahu wa ta’ala] hjelpe deg ekstra mye og du vil også huske at du har lagt dine ord for det og vil huske å fortsette med det. For eksempel hvis du har lest durood 100 ganger så gjør dua etter det for at Allah [subhanahu wa ta’ala] skal godta det og at du fortsetter med det hver dag.

Hazrat ji’s fokus var på “erase the zero”. Det vil si å ikke ha noe 0 med ibadat hver dag i ramadan. Men alltid ligge i pluss, selv om man gjør noe ibadah en gang eller 100 ganger så er det iallfall bedre enn 0 gang.

4 thoughts on “7 forberedelse tips til Ramadan”

 1. Det var bra skrevet. det er slike ting jeg synes det er veldig viktig for meg som ikke kan faste.

  1. Kan du aldri faste eller er det bare spesielt for denne måned? 🙂

 2. Jeg kan mest sansynlig aldri faste. har for lavt blodsukker;sist jeg prøvde besvimte jeg. men inshe allah kheir. kanskje jeg klarer i de korte månedene. uansett ibadha og ett veldig fokus på å styrke min iman er veldig viktig for meg i denne månen.

  1. SubhanAllah.

   InshaAllah om noen år så tror jeg nok du klarer, iallefall i vinter 🙂

   Men det er viktig å gjøre dua til Allah swt at Han skal gi deg muligheten til å faste. Det er Han som kurerer alle og alt 🙂

   Jeg skal nå benytte av meg mulighet til å innta mitt suhoor måltid for første faste i år. SubhanAllah, Ramadan er en utrolig måned!
   Måtte Allah swt veilede oss alle på den rette veien [sira tul mustaqin].
   Ameen!

Det er stengt for kommentarer.