5 Effektive tips om daglige vaner

En daglig vane som svikter er noe av det kjipeste jeg vet om. Jeg har flere dalige vaner sånn som å stå opp kl 05 i vinteren, skrive, lese bok, be, tenke på nye ideer til blogging og andre små ting som jeg ikke vil gå glipp av. Hvis et av dem svikter (eller jeg svikter den) så føler jeg meg ikke så bra. Jeg kommer fort over disse uvanene mine, men for å holde dem vedlike har jeg noen gode ideer.

 1. Gjør den om til en daglig vane. For å gjøre om en vane til daglig vane, må den utføres hver dag. Det er ikke alltid det er nødvendig å utføre den hver dag. Men enkelte ganger er det lurt å gjøre det for å holde på rutinen og gjøre den til en automatikk i hverdagen din. Jeg liker å våkne kl 0500 hver dag, uansett om jeg forholdsvis ikke trenger det. Hvis jeg endrer på rutinene mine hver dag ødelegger det vanene mine. Det er derfor viktig å holde vanene til det setter seg som auto pilot, at det skjer automatisk. Hvis du ikke får den inn som en daglig vane, vil du bruke energien din og tenke på det hver dag. Det gjelder å være 100 % konsentrert. Er du derimot bare 80 – 90 % konsentrert på å utføre de daglige rutinene, vil disse rutinene etter hvert bli en belastning og gjøre deg ukonsentrert i ditt arbeid. Det er da tanker som ” skal jeg stå opp tidlig i morgen? Skal jeg trene i morgen? Skal jeg be fajr i tide eller gjøre qada senere på dagen? (Qada = ta igjen bønn hvis du ikke rekker å be i tide. Dette blir dessverre misbrukt av mange)Slike spørsmål kan plage deg. Lag derfor automatikk i hverdagen. Ikke tenk over hvert eneste ting hver dag
 2. Ha alternativer til vanen. Hvis du for eksempel ikke har mulighet til å trene en dag, kan du løse dette ved å gjøre noe alternativt. Du kan gjøre stillesittende øvelser som også er bra trening. Eksempler på det er å meditere, yoga, strekke ut eller ta noen korte treningsøkter. Hvis du ikke orker trening i det hele tatt, kan du lese litt om trening, for å øke kunnskapene din om trening og kroppen din. Du kan forbedre treningen din, bare du skaffer deg riktige kunnskaper. Gå en lange turer, noe som i tillegg til trening også er bra for kroppen og virker avslappende. Jeg anbefaler at du har alternativer som er i samsvar med med din originale vane. Jogger du til vanlig, kan du gå en liten tur. Ikke sett deg foran tv-en og spis potetgull. Det ødelegger motivasjonen og vanen
 3. Lenk vanene sammen. Hvis du setter vanene dine sammen og fletter dem i hverandre, vil det blir lettere for deg å utføre dem. Mine daglige vaner for tiden er å stå opp kl 0500, trene hvis jeg har tid, dusje, spise frokost, be morgenbønn, skrive, lese bok/artikler, alt dette gjøres før jobben starter. Hvis jeg er overtrent kvelden i forveien så hopper jeg over treningen, tar en dusj og spiser frokost. Ideen er å lenke sammen dine daglige vaner, slik at det blir lettere å utføre dem sammen uten at det blir en belastning som tar lang tid. Hvis du har knapt med tid, kan du gjerne hoppe over noen vaner uten at du mister konsentrasjonen for de resterende. Det er ikke bekymringsfullt hvis du mister eller hopper over vanen din en dag. Men ikke la det bli en uvane. Konsentrer deg om en ting av gangen. Skal du be så be, du MÅ ikke rekke bussen. Du mister ikke jobben hvis du kommer for sent på jobben en dag. Forklar saken til sjefen din og unnskyld deg for forsinkelsen, sjefen din vil forstå det, inshAllah (hvis Allah vil). Du kan heller jobbe gratis overtid.
 4. Spesifiser dine vaner (mål). Hvis det er en vane du ikke kan utføre daglig, kan du legge det opp slik at du utfører det de dagene du vil. Sett opp dagen, slik at vanen faller naturlig inn i dagen, uten å lage tid for det. Spesifiser det slik ” Jeg skal lese 50 vers av Koraanen på mandag, onsdag og fredag morgen, kl. 0630″ det er en spesifikk plan som er lettere å følge enn å sette det opp slik “jeg skal lese Koraan 3 ganger i uken” dette forteller deg ikke når og hvordan du skal gjøre det. Slike plan gjør det lettere å sluntre unna vanen. Hvis en av dine vaner er å lese Koran ville jeg ha gjort det slikt:
 5. LESE KORAN
  – Jeg skal lese 50 vers i Koranen hver morgen kl 0630. Hvis jeg er treg til å lese en dag så leser jeg kun 25 vers
  – Jeg skal også lese oversettelsen av Koran slik at jeg forstår det jeg leser
  – Må huske å notere ord jeg er usikker på og spørre Sheikh X om det

 6. Gjør vanene om til viktige avtaler (få deg partner). Hvis du har noen viktige vaner som du bør gjøre om til daglige vaner, bør du kanskje få deg en partner. Avtal med noen andre som også ønsker eller har samme vane. Utfør f.eks treningen sammen, dette motiverer deg til å bli flinkere og vise at du virkelig får fremskritt i treningen. Dere kan kanskje konkurrere, dette er også en motiveringsfaktor i treningen. Det kan også være andre vaner, som f.eks å dra til moskeen. Vet du om andre venner som skal til moskeen, kan du ringe og avtale slik at dere kan dra sammen. Det er koseligere og øker motivasjonen til å dra til moskeen neste gang.

Dette er noen ideer og tips jeg har tatt i bruk for mine daglige vaner. Jeg trenger nødvendigvis ikke en treningspartner, men moskebesøk er fortsatt min svakthet. Her kunne jeg ha vært flinkere og fått en besøkspartner!